Recepty

Dýňová pizza

Úvodní popis receptu:

Tato podzimní pizza s pečenou máslovou dýní, ochucenou ricottou, červenou cibulí a rozmarýnem je dokonalým spojením jemnosti a výrazné chuti. Nadýchané těsto s křupavým okrajem a voňavá sezónní obloha dělají z tohoto receptu ideální večeři nebo pohoštění pro přátele.

Základní informace:

Kategorie:

Slané

Délka přípravy:

90 min

Délka pečení:

7 min

Náročnost:

Střední

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Připravíme si hladkou a polohrubou mouku, čerstvé droždí, sůl, vlažnou vodu, olivový olej a potřeby na kynutí těsta (mísa, utěrka nebo fólie). Na oblohu si nachystáme máslovou dýni, ricottu, česnek, červenou cibuli, rozmarýn, slunečnicový olej, sůl a pepř. Předehřejeme troubu na 200 °C s pečicím kamenem nebo plechem.
Recept krok za krokem:

Do misky s vlažnou vodou si rozdrobíme droždí a mícháme až do úplného rozpuštění.

Ve velké míse si smícháme prosátou mouku se solí. V mouce si uděláme důlek, do kterého přidáme 1 lžíci olivového oleje. Za postupného přilévání drožďové směsi vypracujeme vláčné těsto, které nesmí být příliš lepivé. Vypracované těsto dáme do mísy, zakryjeme ho utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme ho kynout na 30-40 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.

Troubu i s pečicím kamenem si předehřejme na 200 °C. Pokud nemáme pečicí kámen, necháme v troubě rozpálit pečicí plech.

Máslovou dýni oloupeme, lžící odstraníme semínka, nakrájíme ji na tenké plátky, které rozložíme na druhý plech vyložený pečícím papírem. Dýni osolíme, opepříme a pokapeme slunečnicovým olejem. Dáme péct do předehřáté trouby do změknutí (10-20 minut). Upečenou dýni vyndáme z trouby a teplotu trouby zvýšíme na 250 °C.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a důkladně ho prohněteme. Z těsta si vytvoříme 2 stejně velké koule, které dáme na pomoučněný vál a přikryjeme je jemně navlhčenou utěrkou. Těsto necháme zhruba 30 minut kynout.

Mezitím dáme do misky ricottu, kterou ochutíme utřeným česnekem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Pracovní plochu si posypeme malým množstvím hladké mouky a z těsta si vytvarujeme tenkou placku o průměru cca 35 cm. Okraj placky necháme silnější, abychom zabránili vytékání náplně. Pizzu potřeme ochucenou ricottou, poklademe ji upečenou dýní, nakrájenou červenou cibulí a rozmarýnem. Pizzu opatrně přetáhneme na karton nebo sázecí lopatku (posypané polohrubou moukou) a s jejich pomocí přesuneme pizzu na rozpálený pečicí kámen. Pečeme zhruba 7 minut do zezlátnutí. Ihned podáváme. Stejným způsobem připravíme zbývající pizzu.

Suroviny

500 g hladké mouky (na 2 pizzy)
10 g čerstvého droždí (doporučujeme droždí Noli)
325 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje + na pokapání
10 g soli
polohrubá mouka na podsypání
1 menší máslová dýně
slunečnicový olej
250 g ricotty
1 stroužek česneku utřený
1 červená cibule – nakrájená na nudličky
rozmarýn
Sůl
Pepř

Nejnovější recepty

Domácí loupáčky s měkkou střídkou jsou neodolatelnou snídaňovou klasikou, kterou si zamiluje celá rodina. Díky použití sušeného droždí SAF-Instant je jejich příprava jednodušší a rychlejší než s čerstvým droždím.

Čokoládová babka = dezert, který je tak dobrý, že doma nikdy nevydrží déle než 2 dny. 🤌🍫 Recept je připraven na 2 čokoládové babky.

Víš, jak připravit dokonalé kynuté lívance? 😍 My tu pro tebe máme recept na tvarohové kynuté lívance s jablky 🥰 Jestli jsi je nikdy nezkoušel/a, tak nevíš, o co přicházíš! ❤️ Tyhle prostě musíš zkusit ❤️ mají v sobě navíc kousky jablek, které těsto krásně a přirozeně osladí 👌

Připrav si tento extra vláčný tvarohový mazanec 😍 chutná skvěle a zvládne ho každý!

Jednoduchý velikonoční recept na hravé kynuté zajíčky.

Domácí makový závin – vůně dětství! Recept, který provoní celou kuchyň.

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!