Recepty

Kynutý kakaový závin

Úvodní popis receptu:

Kakaový závin z polohrubé mouky je měkký, nadýchaný a plný výrazné kakaové chuti. Díky jednoduché přípravě a voňavé náplni se skvěle hodí ke snídani, odpolední kávě i jako domácí svačina pro děti. Nejlépe chutná ještě mírně teplý a posypaný moučkovým cukrem.

Základní informace:

Kategorie:

Sladké

Délka přípravy:

60 min

Délka pečení:

25-30 min

Náročnost:

Lehké

No data was found

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Připravíme si polohrubou mouku, čerstvé droždí, cukr krystal, sůl, vejce, mléko, olej a suroviny na kakaovou náplň – kakao, cukr, olej a horkou vodu. Nachystáme velkou mísu, váleček, plech s pečicím papírem, štětec na potírání a mouku na podsypání. Troubu předehřejeme na 190 °C.
Recept krok za krokem:

Do mírně teplého mléka dáme 2 lžičky cukru, rozdrobené droždí a kvásek necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, sůl, zbylý cukr a teplým mlékem zpracujeme těsto. Postupně přidáme vejce, kvásek a nakonec olej. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme vykynout asi 30 minut. Uděláme si kakaovou náplň: kakaový prášek, cukr a olej zalijeme horkou vodou tak, aby vznikla hustší kaše. Vykynuté těsto dáme na moukou posypaný vál, rozdělíme na polovinu a obě části vyválíme na tloušťku asi 1 cm, potřeme olejem, pak kakaovou náplní a srolujeme. Záviny přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme olejem nebo rozpuštěným máslem a necháme kynout ještě 10 minut. Pak vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 190 °C 25-30 minut. Upečený závin potřeme olejem, necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Suroviny

500 g polohrubé mouky
100 g cukru
30 g čerstvého droždí
1/2 lžičky soli
1 vejce
300 ml mléka
100 ml oleje
50 g kakaového prášku
4 lžíce krystalového cukru
1 lžíce oleje
teplá voda

Nejnovější recepty

Domácí loupáčky s měkkou střídkou jsou neodolatelnou snídaňovou klasikou, kterou si zamiluje celá rodina. Díky použití sušeného droždí SAF-Instant je jejich příprava jednodušší a rychlejší než s čerstvým droždím.

Čokoládová babka = dezert, který je tak dobrý, že doma nikdy nevydrží déle než 2 dny. 🤌🍫 Recept je připraven na 2 čokoládové babky.

Víš, jak připravit dokonalé kynuté lívance? 😍 My tu pro tebe máme recept na tvarohové kynuté lívance s jablky 🥰 Jestli jsi je nikdy nezkoušel/a, tak nevíš, o co přicházíš! ❤️ Tyhle prostě musíš zkusit ❤️ mají v sobě navíc kousky jablek, které těsto krásně a přirozeně osladí 👌

Připrav si tento extra vláčný tvarohový mazanec 😍 chutná skvěle a zvládne ho každý!

Jednoduchý velikonoční recept na hravé kynuté zajíčky.

Domácí makový závin – vůně dětství! Recept, který provoní celou kuchyň.

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!