Recepty

Stříhaný koláč

Úvodní popis receptu:

Tyto sváteční dvojbarevné koláče kombinují jemné kynuté těsto s bohatou tvarohovou a makovou náplní. Díky máslovému těstu a ozdobným tvarům působí slavnostně a skvěle se hodí na rodinné oslavy i víkendové pečení. Mandle a rozinky dodávají každému koláči závěrečný šmrnc.

Základní informace:

Kategorie:

Sladké

Délka přípravy:

120 min

Délka pečení:

15 min

Náročnost:

Střední

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Připravíme si hladkou a polohrubou mouku, čerstvé droždí, cukr, sůl, vanilkový cukr, vejce, mléko a máslo pokojové teploty. Na náplň nachystáme tvarohovou i makovou směs, rozinky, mandle a vejce na potření. Připravíme mísu na těsto, robot nebo metlu na hnětení, plech s pečicím papírem, sklenici na tvarování a štětec. Troubu předehřejeme na 220 °C.
Recept krok za krokem:

Nejprve si připravíme kvásek – do mísy nasypeme mouku, přilijeme trochu mléka a rozdrobíme droždí. Necháme kvásek vzejít.

Poté postupně přidáme všechny suroviny kromě másla a mícháme 4 minuty na nižší rychlost. Následně přidáme máslo a mícháme dalších 5 minut, dokud nevznikne hladké a pružné těsto.

Těsto přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.

Po vykynutí ho rozdělíme na malé kousky o hmotnosti 80 g, vytvarujeme kuličky, které rozválíme. Do středu každé kuličky vložíme první náplň a zabalíme ji zpět do tvaru kuličky.

Kuličky přeneseme na plech a necháme je 30 minut kynout.

Mezitím si předehřejeme troubu na 220 °C.

Po vykynutí do každé kuličky vytvoříme sklenicí důlek. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem a do středu přidáme druhou náplň. Strany těsta lehce nastřihneme, čímž vytvoříme ozdobný tvar koláče. Můžeme je ozdobit rozinkami nebo mandlemi.

Necháme ještě 10 minut kynout na plechu.

Před pečením snížíme teplotu trouby na 200 °C a koláče pečeme přibližně 15 minut dozlatova.

Suroviny

750 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
80 g čerstvého droždí FALA
180 g cukru krupice
13 g soli
20 g vanilkového cukru
200 g másla pokojové teploty
2 vejce
320 ml mléka pokojové teploty
1 vejce na potření

Nejnovější recepty

Domácí loupáčky s měkkou střídkou jsou neodolatelnou snídaňovou klasikou, kterou si zamiluje celá rodina. Díky použití sušeného droždí SAF-Instant je jejich příprava jednodušší a rychlejší než s čerstvým droždím.

Čokoládová babka = dezert, který je tak dobrý, že doma nikdy nevydrží déle než 2 dny. 🤌🍫 Recept je připraven na 2 čokoládové babky.

Víš, jak připravit dokonalé kynuté lívance? 😍 My tu pro tebe máme recept na tvarohové kynuté lívance s jablky 🥰 Jestli jsi je nikdy nezkoušel/a, tak nevíš, o co přicházíš! ❤️ Tyhle prostě musíš zkusit ❤️ mají v sobě navíc kousky jablek, které těsto krásně a přirozeně osladí 👌

Připrav si tento extra vláčný tvarohový mazanec 😍 chutná skvěle a zvládne ho každý!

Jednoduchý velikonoční recept na hravé kynuté zajíčky.

Domácí makový závin – vůně dětství! Recept, který provoní celou kuchyň.

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!