Recepty

Vánočka jako peříčko

Úvodní popis receptu:

Tahle vánočka je jemná, nadýchaná a vláčná jako peříčko. Díky kombinaci polohrubé i hladké mouky, bohatému máslovému těstu a delšímu kynutí má dokonalou strukturu i chuť. Skvěle chutná samotná, s máslem nebo domácí marmeládou. Vhodná nejen na Vánoce, ale kdykoliv, kdy si chcete dopřát kousek domácího pečiva.

Základní informace:

Kategorie:

Sváteční

Délka přípravy:

90 min

Délka pečení:

40 min

Náročnost:

Střední

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Připravíme si polohrubou i hladkou mouku, čerstvé nebo sušené droždí, cukr krupici, vejce, mléko, citronovou kůru, rum, sůl, máslo a případně rozinky nebo oříšky. Přichystáme mísu, váhu, utěrku, plech s pečicím papírem, štětec na potírání a kuchyňskou váhu pro rozdělení těsta na prameny. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Recept krok za krokem:

Pokud budeme dělat ze sušeného droždí, jako jsem dělala teď já, všechny ingredience smícháme dohromady a rukou vypracujeme těsto, které se nelepí ani na ruku ani na okraje mísy a mělo by dělat tzv. puchýřky. (Pokud z čerstvého droždí, mouku nasypeme do mísy, do ní uděláme důlek, nasypeme cukr, nalijeme mléko a rozdrobíme kvasnice, promíchneme prstem a necháme vzejít cca 10 minut kvásek. Poté přidáme zbytek ingrediencí a opět vypracujeme těsto). Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1,5 hodiny kynout. Po vykynutí těsto zvážíme a rozdělíme podle toho, kolik budeme dělat pramenů. Já dělala ze šesti, tak jsem vydělila celkovou gramáž 6.

TADY DOPORUČUJI: Těsto po vykynutí zbytečně nijak neumačkávat, pouze rozdělit na díly a vyválet kousky na pletení. Jednotlivé prameny uválíme, aby byly stejně dlouhé, a začneme plést. Poté ji potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a necháme ještě cca 30 minut kynout na plechu. Pečeme zpočátku cca 7 minut na 200 °C a poté na 150 °C asi 30-35 minut. Záleží na troubě a na vašich zkušenostech s ní. Zkoušíme špejlí, aby těsto nelepilo. Máte-li raději tmavší kůrku, přidejte v posledních 5 minutách pečení stupně.

Suroviny

250 ml vlažného mléka
1/2 kvasnic (případně sušené, odpovídající množství půlce droždí)
140 g cukr krupice
2 vejce
400 g pol.mouka
270 g hl.mouka
citr.kůra
lžička rumu
špetka soli
125 g změklého másla
Kdo má rád, přidá rozinky (naložené v rumu), nebo oříšky atp.
vajíčko na potřeni

Nejnovější recepty

Domácí loupáčky s měkkou střídkou jsou neodolatelnou snídaňovou klasikou, kterou si zamiluje celá rodina. Díky použití sušeného droždí SAF-Instant je jejich příprava jednodušší a rychlejší než s čerstvým droždím.

Čokoládová babka = dezert, který je tak dobrý, že doma nikdy nevydrží déle než 2 dny. 🤌🍫 Recept je připraven na 2 čokoládové babky.

Víš, jak připravit dokonalé kynuté lívance? 😍 My tu pro tebe máme recept na tvarohové kynuté lívance s jablky 🥰 Jestli jsi je nikdy nezkoušel/a, tak nevíš, o co přicházíš! ❤️ Tyhle prostě musíš zkusit ❤️ mají v sobě navíc kousky jablek, které těsto krásně a přirozeně osladí 👌

Připrav si tento extra vláčný tvarohový mazanec 😍 chutná skvěle a zvládne ho každý!

Jednoduchý velikonoční recept na hravé kynuté zajíčky.

Domácí makový závin – vůně dětství! Recept, který provoní celou kuchyň.

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!