Recepty

Vrkoče

Úvodní popis receptu:

Upečte si vláčné kakaové vrkoče, po kterých se jen zapráší.

Základní informace:

Kategorie:

Sladké

Délka přípravy:

80 min.

Délka pečení:

18 min.

Náročnost:

Lehké

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Všechny suroviny si předem připravíme a necháme je venku odpočinout na pokojovou teplotu.
Recept krok za krokem:

Ve vodě rozmícháme cukr, droždí a hladkou mouku. Zakryjeme a necháme 20 minut pracovat.

Ke kvásku přidáme zbytek surovin a vypracujeme hladké, pružné těsto. V míse ho necháme hodinu kynout – během toho ho můžeme jednou nebo dvakrát promíchat.

Na lehce pomoučněném stole těsto propracujeme a rozdělíme na 6 stejných kousků. Z každého vytvoříme bulku, necháme 7–10 minut odpočinout a pak je postupně rozválíme.

Každou placku potřeme změklým máslem a posypeme kakaem, cukrem a skořicí. Přeložíme napůl, válečkem lehce utužíme a několikrát nařízneme.

Vezmeme těsto za neproříznuté okraje a zatočíme jako při ždímání. Stočíme do tvaru věnečku a necháme dokynout.

Po 30 minutách kynutí potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C po dobu 14–18 minut.

Po vychladnutí můžeme pocukrovat moučkovým cukrem a podávat jako sladkou svačinku nebo pohoštění pro návštěvu.

Suroviny

Těsto: 7 g Čerstvého pekařského droždí
60 g vody
45 g bílého jogurtu
20 g oleje
1 žloutek
30 g cukru
špetka soli
170 g hladké mouky
40 g polohrubé mouky
Náplň: 20 g měkkého másla
kakao
cukr
mletá skořice
Na potření: 1 vejce

Nejnovější recepty

Domácí loupáčky s měkkou střídkou jsou neodolatelnou snídaňovou klasikou, kterou si zamiluje celá rodina. Díky použití sušeného droždí SAF-Instant je jejich příprava jednodušší a rychlejší než s čerstvým droždím.

Čokoládová babka = dezert, který je tak dobrý, že doma nikdy nevydrží déle než 2 dny. 🤌🍫 Recept je připraven na 2 čokoládové babky.

Víš, jak připravit dokonalé kynuté lívance? 😍 My tu pro tebe máme recept na tvarohové kynuté lívance s jablky 🥰 Jestli jsi je nikdy nezkoušel/a, tak nevíš, o co přicházíš! ❤️ Tyhle prostě musíš zkusit ❤️ mají v sobě navíc kousky jablek, které těsto krásně a přirozeně osladí 👌

Připrav si tento extra vláčný tvarohový mazanec 😍 chutná skvěle a zvládne ho každý!

Jednoduchý velikonoční recept na hravé kynuté zajíčky.

Domácí makový závin – vůně dětství! Recept, který provoní celou kuchyň.

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!