Kde se kvasinky vyskytují v přírodě?
Možná si to neuvědomujete, ale kvasinky jsou všude kolem vás i ve vašem těle! Nenacházejí se jen na povrchu ovoce a bobulí, ale také v rostlinách, půdě, a dokonce i ve vašem organismu! Kvasinky lze najít i v nejhlubších hlubinách Tichého oceánu. Dá se říct, že kvasinky jsou opravdu všude!

Růst a přežití kvasinek
Kvasinky jsou živý organismus, jednobuněčný. Jsou velmi běžné v přírodě a dají se izolovat z mnoha materiálů bohatých na cukry. Jak kvasinky rostou, přeměňují svou potravu, ve formě cukru nebo škrobu, na alkohol a oxid uhličitý (CO2). Tento proces se nazývá fermentace. Kvasinky používají organické sloučeniny, jako je cukr, jako zdroj energie a k jejich růstu není potřeba sluneční světlo. Různé druhy kvasinek mohou přežít v širokém rozmezí teplot. Kvasinky mohou přežít při teplotách od -2 do 45 °C. Některé kvasinky dokonce přežijí i při mrazivých teplotách.
To činí kvasinky odolné a schopné přežít v širokém spektru prostředí. Bylo dosud identifikováno více než 1 500 druhů divokých kvasinek. Pravděpodobně jich existuje mnohem více v přírodě, čekajících na objevení!
Kde kvasinky žijí?
Kvasinky jsou obzvlášť hojné v cukerných prostředích, jako jsou ovoce a nektar květin. Kvasinky na pletivu ovoce a bobulí se ukázaly jako nejvíce přítomné během rozkladu ovoce. Právě v této fázi začali první lidé, aniž by věděli, co kvasinky jsou, používat zkažené ovoce k výrobě fermentovaných nápojů a alkoholu.
Mořské kvasinky, na rozdíl od těch na pevnině, byly izolovány z různých zdrojů, včetně mořské vody, řas, mořských ryb a savců.
Ačkoli kvasinky lze najít na pevnině i v moři, mohou se vyskytovat i tak blízko, jako mezi vašimi vlastními prsty! Kvasinky jako Candida albicans, Rhodotorula rubra, Torulopsis a Trichosporon cutaneum byly objeveny žijící mezi prsty lidí a na pokožce jako součást jejich kožní mikroflóry.
Kvasinky se mohou také přirozeně vyskytovat uvnitř nás! Tyto kvasinky lze najít ve střevní mikrobiotě lidí a dalších savců, stejně jako u některých hmyzu.
Kvasinky: Největší dobrodinec přírody
Kvasinky podporují mnoho organismů v přírodě tím, že je chrání nebo usnadňují jejich zdraví a rozmnožování. U některých květin kvasinky, které je osidlují, zvyšují teplotu květu a přitahují opylovače, kteří pomáhají šířit jejich pyl. U některých druhů mravenců kvasinky působí jako přirozená ochrana proti některým bakteriím a pomáhají udržovat jejich zdraví.
U lidí přirozeně se vyskytující kvasinky ve střevě tvoří součást naší mikrobioty a rozmanitost těchto kvasinek nám pomáhá zůstat silní a zdraví. Přirozená mikroflóra v trávicím traktu, včetně kvasinek, pomáhá lidem vyhýbat se různým trávicím problémům, jako je průjem a infekce.
Kvasinky spolu s pokročilými fermentačními technologiemi také poskytují ideální řešení pro zlepšení péče o zvířata při zachování přírodních zdrojů a omezených zemědělských ploch.
Přirozené využití kvasinek
Od počátků lidstva mají lidé zvláštní vztah ke kvasinkám. Historické důkazy ukazují, že lidé ze severní Číny vyráběli fermentované nápoje z divokých kvasinek, které vznikaly z medu, rýže, hroznů a hlohů již kolem roku 5000 př. n. l. Důkazy o použití přirozených kvasinek pro výrobu piva byly nalezeny v dnešním Iránu na hliněných fragmentách, které byly staré alespoň 5 000 let. Egypťané také vyráběli kyprý chléb pomocí divokých kvasinek (kyselého těsta) kolem roku 1000 př. n. l., jak ukazují archeologické nálezy. Přírodní kvasinky byly také běžně používány při výrobě vína. Nejčastějšími kvasinkami používanými pro tyto produkty jsou Saccharomyces cerevisiae. Mořské kvasinky se naopak používají k výrobě mnoha bioaktivních látek, jako jsou aminokyseliny, enzymy, glukany, glutathion, fitáza a vitamíny. Tyto kvasinky mají potenciál pro využití v potravinářství, farmacii, kosmetice, biosolucích pro ochranu plodin a v chemickém průmyslu na bázi biotechnologií.
Droždí: Od přírody až do vašeho domova
Není žádným překvapením, že kvasinky, jako důležitá součást přírodního světa, se stále častěji dostávají do produktů v našich domovech. Zatímco přírodní kvasinky byly tradičně používány při pečení a vaření piva po staletí, dnes se kvasinky využívají pro širokou škálu produktů, včetně probiotik, výživových doplňků (výživové kvasnice neboli NOOCH) a, co je možná překvapivé, také pro výrobu ethanolu jako paliva!
Zdá se, že každý den se nacházejí nové způsoby využití kvasinek!