Droždí a bezlepková dieta

Co je to celiakie?

  • Celiakie neboli celiakální sprue je společné označení pro celosvětově se vyskytující onemocnění dětí i dospělých. Jde o onemocnění vyvolané nesnášenlivostí lepku (glutenu). Lepek je bílkovinný komplex obsažený v povrchní části obilných zrn pšenice, žita a ječmene. Štěpné produkty lepku vyvolávají u geneticky vnímavých osob nepřiměřenou reakci imunitního systému s trvalou tvorbou autoprotilátek.

  • Hlavním projevem jsou zánětlivé změny sliznice tenkého střeva s průjmy, chudokrevností, váhovým úbytkem a celkovou poruchou somatického i psychického vývoje. Pokud není lepek z potravy trvale a úplně vyloučen, dochází v průběhu doby k vyčerpání imunitního systému, onemocnění postihuje další orgány se vznikem přidružených autoimunitních chorob a četných komplikací, z nichž většina je život ohrožující.

  • V České republice se počet celiaků odhaduje na 50.000 až 250.000, přičemž pouze 15.000 až 20.000 je diagnostikovaných. Celiakie je v české populaci často zjištěna až po dlouhém trvání příznaků. Platí to zejména pro dospělé nemocné, u nichž převládají mimostřevní příznaky: anemie z nedostatku železa, herpetiformní dermatitida, předčasná osteoporóza, neuropsychické projevy (polyneuropatie, ataxie, deprese a poruchy chování), amenorhe, infertilita a poruchy reprodukce.

  • U dětí se příznaky objevují po zavedení obilných výrobků do výživy. K projevům patří průjmy, bolesti břicha, chabé svalstvo, vystouplé bříško, střídání nálad a zpoždění psychosomatického vývoje.

V našem droždí lepek nenajdete!

Droždí – kvasinky – jsou mikroskopické houby, které se vyrábí postupným pomnožováním na živném médiu, které se skládá z melasy (vedlejší produkt při výrobě cukru) doplněné o nezbytné výživové látky.

Kvasinková buňka ve svém organismu lepek netvoří a neobsahuje jej žádná z použitých surovin. V konečném stádiu výroby je nutno z tzv. drožďového mléka (což je droždí v tekuté formě) odstranit vodu a převést výrobek do pevné konzistence. Toto se děje na vakuových filtrech, kde se jako filtrační vrstvy používá škrob. Tento je pochopitelně zdrojem obav celiaků, jelikož se v zanedbatelném množství může (a skutečně dostává) do finálního výrobku. Při výrobě droždí Noli, Fala, Čerstvé pekařské droždí a Vivo se však používá výhradně škrob bramborový, čímž je riziko jakékoliv přítomnosti lepku v droždí vyloučeno.

U instantního droždí Saf-instant, které má asi třikrát větší obsah sušiny než droždí lisované, není u sušení použita žádná pomocná látka, která by mohla lepek obsahovat.

Nejnovější příspěvky

Přihlaste se k našemu newsletteru

Zůstaňte v obraze s nejnovějšími recepty, tipy na využití droždí a zajímavostmi ze světa pečení.

Kvásek neboli rozkvas

Rozdrobte droždí do 100 ml vlažné tekutiny (nejčastěji do mléka), přidejte jednu lžičku krupicového cukru a počkejte 10 minut, než kvásek vzejde. Vlijte kvásek do

ČÍST VÍCE

Droždí jako alternativa proteinů

Droždí funguje jako přírodní mikrobiální továrna, která produkuje své vlastní proteiny. Věděli jste, že téměř polovina sušiny droždí tvoří proteiny? Kromě toho jsou proteiny droždí

ČÍST VÍCE

Droždí a bezlepková dieta

Co je to celiakie? V našem droždí lepek nenajdete! Droždí – kvasinky – jsou mikroskopické houby, které se vyrábí postupným pomnožováním na živném médiu, které

ČÍST VÍCE