Droždí jako alternativa proteinů

Droždí funguje jako přírodní mikrobiální továrna, která produkuje své vlastní proteiny. Věděli jste, že téměř polovina sušiny droždí tvoří proteiny? Kromě toho jsou proteiny droždí vysoce kvalitní z hlediska výživy, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny a jsou snadno stravitelné. Tyto proteiny vznikají díky fermentaci, což je přirozený proces, který se po tisíce let využívá při výrobě potravin a nápojů, jako je chléb, pivo a víno. Po dokončení fermentace jsou proteiny odděleny a soustředěny. Vzniklý koncentrát obsahuje minimálně 75 % proteinů a je ideální pro zvýšení obsahu bílkovin v různých rostlinných potravinách.

Droždí – spojenec chutí

Extrakt z droždí, bohatý na proteiny a různé aminokyseliny, se díky svému složení vyznačuje výraznou chutí a silnými aromatickými vlastnostmi. Tato bohatost chuti a další vlastnosti činí extrakt z droždí cennou složkou pro výrobce potravin, protože jeho použití při vývoji potravinových a nápojových receptur umožňuje vytvořit produkty s vynikajícími senzorickými vlastnostmi, jako jsou polévky, omáčky, kostky do polévek, slané snacky, hotová jídla, klobásy a další. Drožďový extrakt poskytuje vegetariánům a veganům možnost ochutit jídla bez použití živočišných ingrediencí. Dále je vhodný pro produkty s nízkým obsahem soli, protože zintenzivňuje chuť ostatních složek.

Jsou proteiny z droždí zdravé?

Proteiny z droždí dokonale odpovídají potřebám lidské výživy, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které je třeba přijímat z potravy.

Navíc mají vysoký obsah lysinu – klíčové esenciální aminokyseliny, která chybí v obilninách. Drožďové proteiny také obsahují vysoké množství aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCAA), které mohou svaly využívat jako zdroj energie.

Je protein z droždí vhodný pro vegany?

Sledovat veganskou stravu, která neobsahuje žádné živočišné produkty, jako jsou maso, mléčné výrobky, vejce nebo dokonce med, není vždy snadné. A bez živočišných bílkovin je těžké zajistit optimální množství všech esenciálních aminokyselin, které naše tělo potřebuje.

Dobrou zprávou je, že droždí je nejen vynikajícím zdrojem bílkovin, ale také veganskou složkou. I když jsou kvasinky živými mikroorganismy, nejsou živočišným produktem. Patří do rodiny hub, podobně jako jedlé houby.


Zdroj: What is yeast? Definition and uses – Explore Yeast

Nejnovější příspěvky

Přihlaste se k našemu newsletteru

Zůstaňte v obraze s nejnovějšími recepty, tipy na využití droždí a zajímavostmi ze světa pečení.

Kvásek neboli rozkvas

Rozdrobte droždí do 100 ml vlažné tekutiny (nejčastěji do mléka), přidejte jednu lžičku krupicového cukru a počkejte 10 minut, než kvásek vzejde. Vlijte kvásek do

ČÍST VÍCE

Droždí jako alternativa proteinů

Droždí funguje jako přírodní mikrobiální továrna, která produkuje své vlastní proteiny. Věděli jste, že téměř polovina sušiny droždí tvoří proteiny? Kromě toho jsou proteiny droždí

ČÍST VÍCE

Droždí a bezlepková dieta

Co je to celiakie? V našem droždí lepek nenajdete! Droždí – kvasinky – jsou mikroskopické houby, které se vyrábí postupným pomnožováním na živném médiu, které

ČÍST VÍCE