Droždí funguje jako přírodní mikrobiální továrna, která produkuje své vlastní proteiny. Věděli jste, že téměř polovina sušiny droždí tvoří proteiny? Kromě toho jsou proteiny droždí vysoce kvalitní z hlediska výživy, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny a jsou snadno stravitelné. Tyto proteiny vznikají díky fermentaci, což je přirozený proces, který se po tisíce let využívá při výrobě potravin a nápojů, jako je chléb, pivo a víno. Po dokončení fermentace jsou proteiny odděleny a soustředěny. Vzniklý koncentrát obsahuje minimálně 75 % proteinů a je ideální pro zvýšení obsahu bílkovin v různých rostlinných potravinách.

Droždí – spojenec chutí
Extrakt z droždí, bohatý na proteiny a různé aminokyseliny, se díky svému složení vyznačuje výraznou chutí a silnými aromatickými vlastnostmi. Tato bohatost chuti a další vlastnosti činí extrakt z droždí cennou složkou pro výrobce potravin, protože jeho použití při vývoji potravinových a nápojových receptur umožňuje vytvořit produkty s vynikajícími senzorickými vlastnostmi, jako jsou polévky, omáčky, kostky do polévek, slané snacky, hotová jídla, klobásy a další. Drožďový extrakt poskytuje vegetariánům a veganům možnost ochutit jídla bez použití živočišných ingrediencí. Dále je vhodný pro produkty s nízkým obsahem soli, protože zintenzivňuje chuť ostatních složek.
Jsou proteiny z droždí zdravé?
Proteiny z droždí dokonale odpovídají potřebám lidské výživy, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které je třeba přijímat z potravy.
Navíc mají vysoký obsah lysinu – klíčové esenciální aminokyseliny, která chybí v obilninách. Drožďové proteiny také obsahují vysoké množství aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCAA), které mohou svaly využívat jako zdroj energie.
Je protein z droždí vhodný pro vegany?
Sledovat veganskou stravu, která neobsahuje žádné živočišné produkty, jako jsou maso, mléčné výrobky, vejce nebo dokonce med, není vždy snadné. A bez živočišných bílkovin je těžké zajistit optimální množství všech esenciálních aminokyselin, které naše tělo potřebuje.
Dobrou zprávou je, že droždí je nejen vynikajícím zdrojem bílkovin, ale také veganskou složkou. I když jsou kvasinky živými mikroorganismy, nejsou živočišným produktem. Patří do rodiny hub, podobně jako jedlé houby.