Recepty

Jidáše

Úvodní popis receptu:

Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo s jemnou, máslovou chutí a lehkou sladkostí. Symbolizují příchod jara a nový život. Nejčastěji se podávají natřené medem, což podle tradice přináší zdraví na celý rok. Výborně chutnají čerstvé, ideálně k snídani nebo svačině.

Základní informace:

Kategorie:

Sladké

Délka přípravy:

180 min

Délka pečení:

20 min

Náročnost:

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Připravíme si hladkou mouku, droždí, cukr, sůl, žloutky, smetanu, citronovou kůru, máslo, rozinky, bílky a med. Nachystáme větší mísu na těsto, váleček, plech s pečicím papírem a štětec na potírání. Troubu předehřejeme na 185 °C, horní a spodní ohřev.
Recept krok za krokem:

Z části vlažné smetany, lžíce cukru a droždí uděláme kvásek. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme zbytek cukru, žloutky rozšlehané ve zbytku vlažné smetany, nastrouhanou citrónovou kůru. Přidáme kvásek, lehce promícháme a přidáme máslo. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které pak necháme dobře vykynout. Po hodině znovu propracujeme a necháme kynout další hodinu. Pak z těsta uděláme tenký váleček, ze kterého tvoříme libovolné tvary pečiva. Ty pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem a dozdobíme rozinkami. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova asi 20 minut při 185 °C horní a spodní ohřev. Po upečení jidáše potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s trochou medu.

Suroviny

500 g hladké mouky
250 ml smetany 12%
90 g cukr krupice
30 g čerstvého droždí
70 g másla
2 žloutky (bílky si necháme na potření)
sůl
citrónová kůra z jednoho citrónu
rozinky
máslo s medem na potření

Nejnovější recepty

Tento švestkový koláč s křupavou drobenkou je dokonalým ztělesněním podzimu. Mletý mák v kombinaci se švestkami vytváří neodolatelnou chuť, která vás okamžitě přenese do útulné domácí atmosféry.

Prázdniny jsou v plném proudu a většina Čechů vyráží na dovolenou k moři. Jednou z nejčastějších destinací bývá právě Turecko, a proto jsem se rozhodla, že si dnes připravíme jeden turecký pokrm. Tento recept ocení nejen ti, kteří už se z dovolené vrátili a stále na ni myslí, ale také ti, kteří třeba v Turecku nikdy nebyli a chtěli by ochutnat něco nového a zároveň také ti, kteří mají prostě rádi pizzu, ovocný koláč nebo něco podobného.

Pudinkáče jsou lahodné kynuté pečivo, které si získalo oblibu díky své jedinečné kombinaci nadýchaného těsta a bohatého pudinkového krému. Toto tradiční sladké pečivo se vyznačuje měkkým, vláčným těstem, které po upečení skrývá uvnitř krémovou pudinkovou náplň.

Domácí loupáčky s měkkou střídkou jsou neodolatelnou snídaňovou klasikou, kterou si zamiluje celá rodina. Díky použití sušeného droždí SAF-Instant je jejich příprava jednodušší a rychlejší než s čerstvým droždím.

Čokoládová babka = dezert, který je tak dobrý, že doma nikdy nevydrží déle než 2 dny. 🤌🍫 Recept je připraven na 2 čokoládové babky.

Víš, jak připravit dokonalé kynuté lívance? 😍 My tu pro tebe máme recept na tvarohové kynuté lívance s jablky 🥰 Jestli jsi je nikdy nezkoušel/a, tak nevíš, o co přicházíš! ❤️ Tyhle prostě musíš zkusit ❤️ mají v sobě navíc kousky jablek, které těsto krásně a přirozeně osladí 👌

Připrav si tento extra vláčný tvarohový mazanec 😍 chutná skvěle a zvládne ho každý!

Jednoduchý velikonoční recept na hravé kynuté zajíčky.

Domácí makový závin – vůně dětství! Recept, který provoní celou kuchyň.

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.