Recepty

Jidáše

Úvodní popis receptu:

Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo s jemnou, máslovou chutí a lehkou sladkostí. Symbolizují příchod jara a nový život. Nejčastěji se podávají natřené medem, což podle tradice přináší zdraví na celý rok. Výborně chutnají čerstvé, ideálně k snídani nebo svačině.

Základní informace:

Kategorie:

Sladké

Délka přípravy:

180 min

Délka pečení:

20 min

Náročnost:

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Připravíme si hladkou mouku, droždí, cukr, sůl, žloutky, smetanu, citronovou kůru, máslo, rozinky, bílky a med. Nachystáme větší mísu na těsto, váleček, plech s pečicím papírem a štětec na potírání. Troubu předehřejeme na 185 °C, horní a spodní ohřev.
Recept krok za krokem:

Z části vlažné smetany, lžíce cukru a droždí uděláme kvásek. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme zbytek cukru, žloutky rozšlehané ve zbytku vlažné smetany, nastrouhanou citrónovou kůru. Přidáme kvásek, lehce promícháme a přidáme máslo. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které pak necháme dobře vykynout. Po hodině znovu propracujeme a necháme kynout další hodinu. Pak z těsta uděláme tenký váleček, ze kterého tvoříme libovolné tvary pečiva. Ty pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem a dozdobíme rozinkami. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova asi 20 minut při 185 °C horní a spodní ohřev. Po upečení jidáše potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s trochou medu.

Suroviny

500 g hladké mouky
250 ml smetany 12%
90 g cukr krupice
30 g čerstvého droždí
70 g másla
2 žloutky (bílky si necháme na potření)
sůl
citrónová kůra z jednoho citrónu
rozinky
máslo s medem na potření

Nejnovější recepty

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!

Nadýchané těsto, pistáciová náplň a lahodná krémová poleva z bílé čokolády a pistácií je naprosto dokonalá kombinace! Navíc recept je tak jednoduchý, že ho zvládne každý. 💚

Tyto houskové růžičky jsou nejen krásné na pohled, ale i jemné a nadýchané na skus. Díky jednoduchému těstu s máslem a mlékem se skvěle hodí jako domácí pečivo k snídani, večeři nebo jako ozdobný doplněk slavnostní tabule.

Štola je tradiční vánoční pečivo, které pochází z Německa a je oblíbené po celé střední Evropě. Je plná sušeného ovoce, ořechů, koření a často i rumu, což jí dodává nezaměnitelnou chuť. Tato bohatá a vláčná sladká buchta je symbolem vánočního období a její příprava je skvělým způsobem, jak si užít kouzlo svátků.

Pšenično-žitný chléb je vynikající kombinací dvou druhů mouky, která dodává chlebu jedinečnou chuť a strukturu. Tento recept je ideální pro ty, kdo si chtějí doma upéct zdravější variantu chleba s jemně vláčným střídem a křupavou kůrkou.

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta, které si své místo našli i v českých domácnostech. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Jahody a tvaroh jsou skvělou kombinací. Vyzkoušejte pro tento jednoduchý letní závin, který nepotřebuje kynout a stihnete za pár minut.