Recepty

Švestkový koláč s drobenkou

Úvodní popis receptu:

Tento švestkový koláč s křupavou drobenkou je dokonalým ztělesněním podzimu. Mletý mák v kombinaci se švestkami vytváří neodolatelnou chuť, která vás okamžitě přenese do útulné domácí atmosféry.

Základní informace:

Kategorie:

Sladké

Délka přípravy:

1h 40 min.

Délka pečení:

25-27 min.

Náročnost:

Lehká

No data was found

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Připravte si kvásek, drobenku i náplň.
Recept krok za krokem:

Mouku prosejte do mísy, uprostřed vytvořte důlek. Do důlku rozdrobte droždí, přidejte 1 lžící cukru, poté nalijte vlažné mléko, přihrňte trochu mouky a zamíchejte. Přikryjte a nechte asi 20 minut kynout.

Do vzešlého kvásku přidejte máslo, vejce, zbylý cukr a sůl. Zpracujte v hladké těsto. Přikryjte je a na teplém místě nechte dalších 30 minut kynout.

Švestky omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte. Kynuté těsto důkladně prohněťte a na vymaštěném plechu vyválejte. Poklaďte švestkami řeznou stranou nahoru.

Prosypejte proslazeným mákem a navrch máslovou žmolenkou.

Nechte nastrojený koláč ještě na plechu aspoň 25 minut dokynout.

Pečte na 190°C 25 – 27 minut.

Suroviny

500g pšeničné mouky polohrubé
1 kostička čerstvého droždí
50 g cukru krystal
250 ml mléka
80 g másla
2 vejce
½ čajové lžičky soli
Maková náplň: 200 g mletého máku
50 g sušeného mléka
100 g moučkového cukru
Máslová drobenka: 200 g polohrubé mouky
100 g másla
100 g cukru krystal

Nejnovější recepty

Tento švestkový koláč s křupavou drobenkou je dokonalým ztělesněním podzimu. Mletý mák v kombinaci se švestkami vytváří neodolatelnou chuť, která vás okamžitě přenese do útulné domácí atmosféry.

Prázdniny jsou v plném proudu a většina Čechů vyráží na dovolenou k moři. Jednou z nejčastějších destinací bývá právě Turecko, a proto jsem se rozhodla, že si dnes připravíme jeden turecký pokrm. Tento recept ocení nejen ti, kteří už se z dovolené vrátili a stále na ni myslí, ale také ti, kteří třeba v Turecku nikdy nebyli a chtěli by ochutnat něco nového a zároveň také ti, kteří mají prostě rádi pizzu, ovocný koláč nebo něco podobného.

Pudinkáče jsou lahodné kynuté pečivo, které si získalo oblibu díky své jedinečné kombinaci nadýchaného těsta a bohatého pudinkového krému. Toto tradiční sladké pečivo se vyznačuje měkkým, vláčným těstem, které po upečení skrývá uvnitř krémovou pudinkovou náplň.

Domácí loupáčky s měkkou střídkou jsou neodolatelnou snídaňovou klasikou, kterou si zamiluje celá rodina. Díky použití sušeného droždí SAF-Instant je jejich příprava jednodušší a rychlejší než s čerstvým droždím.

Čokoládová babka = dezert, který je tak dobrý, že doma nikdy nevydrží déle než 2 dny. 🤌🍫 Recept je připraven na 2 čokoládové babky.

Víš, jak připravit dokonalé kynuté lívance? 😍 My tu pro tebe máme recept na tvarohové kynuté lívance s jablky 🥰 Jestli jsi je nikdy nezkoušel/a, tak nevíš, o co přicházíš! ❤️ Tyhle prostě musíš zkusit ❤️ mají v sobě navíc kousky jablek, které těsto krásně a přirozeně osladí 👌

Připrav si tento extra vláčný tvarohový mazanec 😍 chutná skvěle a zvládne ho každý!

Jednoduchý velikonoční recept na hravé kynuté zajíčky.

Domácí makový závin – vůně dětství! Recept, který provoní celou kuchyň.

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.