Recepty

Alsaská bábovka (Kugelhopf)

Úvodní popis receptu:

Alsaská bábovka, známá také jako kouglof, je tradiční sladké pečivo původem z francouzského Alsaska. Vyznačuje se jemnou a vláčnou střídou, která krásně voní po třešňovici a másle. Typická je nejen svou formou, ale i použitím mandlí a rozinek. Skvěle se hodí ke kávě nebo čaji, a pokud ji obohatíte o kandované ovoce, získáte ještě slavnostnější dezert.

Základní informace:

Kategorie:

Mezinárodní

Délka přípravy:

120 min

Délka pečení:

40 min

Náročnost:

No data was found

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Připravíme si bábovkovou formu, kterou vymažeme máslem, vysypeme plátky mandlí a moukou. Nachystáme spařené rozinky a namočíme je do třešňovice. Připravíme mouku, droždí, cukr, vejce, mléko, máslo, sůl, vodu a mandle. Předehřejeme troubu na 160 °C.
Recept krok za krokem:

Formu na bábovku vymažeme máslem, vysypeme plátky mandlí a poté moukou. Spařené rozinky namočíme do třešňovice.

Droždí rozmícháme s cukrem, vlažnou vodou a necháme 10 minut nakynout. Prosejeme mouku, osolíme, vlijeme vejce, rozpuštěné máslo a mléko, kvásek a vymícháme vláčné těsto. Přidáme rozinky a mandle a vlijeme do připravené formy, kde necháme nakynout asi hodinu.

Pečeme dozlatova v předehřáté troubě asi 40 minut při 160 °C. Upečenou bábovku vyjmeme z trouby a po 5 minutách opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.

Alsaskou bábovku můžeme obohatit tím, že do těsta přidáme také kousky kandovaného ovoce a sekané mandle.

Suroviny

1/2 kostky droždí FALA
400 g polohrubé mouky
100 ml mléka
100 ml vody
100 g másla
40 g cukru krupice
2 vejce
50 g sekaných mandlí
50 g rozinek
2 lžíce třešňovice
špetka soli

Nejnovější recepty

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!

Nadýchané těsto, pistáciová náplň a lahodná krémová poleva z bílé čokolády a pistácií je naprosto dokonalá kombinace! Navíc recept je tak jednoduchý, že ho zvládne každý. 💚

Tyto houskové růžičky jsou nejen krásné na pohled, ale i jemné a nadýchané na skus. Díky jednoduchému těstu s máslem a mlékem se skvěle hodí jako domácí pečivo k snídani, večeři nebo jako ozdobný doplněk slavnostní tabule.

Štola je tradiční vánoční pečivo, které pochází z Německa a je oblíbené po celé střední Evropě. Je plná sušeného ovoce, ořechů, koření a často i rumu, což jí dodává nezaměnitelnou chuť. Tato bohatá a vláčná sladká buchta je symbolem vánočního období a její příprava je skvělým způsobem, jak si užít kouzlo svátků.

Pšenično-žitný chléb je vynikající kombinací dvou druhů mouky, která dodává chlebu jedinečnou chuť a strukturu. Tento recept je ideální pro ty, kdo si chtějí doma upéct zdravější variantu chleba s jemně vláčným střídem a křupavou kůrkou.

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta, které si své místo našli i v českých domácnostech. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Jahody a tvaroh jsou skvělou kombinací. Vyzkoušejte pro tento jednoduchý letní závin, který nepotřebuje kynout a stihnete za pár minut.