Recepty

Celozrnná pizza

Úvodní popis receptu:

Celozrnná pizza s rajčaty, žampiony a mozzarellou je lehčí, ale přesto chuťově bohatá varianta klasické pizzy. Díky celozrnné mouce má těsto výraznější chuť a vyšší nutriční hodnotu. Kombinace rajčatové omáčky, čerstvé zeleniny, bylinek a dvou druhů sýra tvoří skvěle vyvážený zážitek, ideální pro každodenní večeři i víkendové posezení.

Základní informace:

Kategorie:

Slané

Délka přípravy:

90 min

Délka pečení:

7 min

Náročnost:

Střední

No data was found

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Připravíme si celozrnnou mouku, čerstvé droždí, sůl, vlažnou vodu, olivový olej a polohrubou mouku na podsypání. Na oblohu nachystáme drcená rajčata, datlová rajčata, žampiony, červenou cibuli, mozzarellu, bazalku, parmezán, sůl a pepř. Připravíme mísu, váleček, pečicí kámen nebo plech, pečicí papír a sázecí lopatku. Troubu předehřejeme na 250 °C.
Recept krok za krokem:

Do misky s vlažnou vodou si rozdrobíme droždí a mícháme až do úplného rozpuštění.

Ve velké míse si smícháme prosátou mouku se solí. V mouce si uděláme důlek, do kterého přidáme 1 lžíci olivového oleje. Za postupného přilévání drožďové směsi vypracujeme vláčné těsto, které nesmí být příliš lepivé. Vypracované těsto dáme do mísy, zakryjeme ho utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme ho kynout na 30-40 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.

Troubu i s pečicím kamenem si předehřejme na 250 °C. Pokud nemáme pečicí kámen, necháme v troubě rozpálit pečicí plech.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a důkladně ho prohněteme. Z těsta si vytvoříme 2 stejně velké koule, které dáme na pomoučněný vál a přikryjeme je jemně navlhčenou utěrkou. Těsto necháme zhruba 30 minut kynout.

Mezitím dáme do misky drcená rajčata, která osolíme, opepříme a dobře promícháme. Pokud jsou v nich větší kousky, rozmačkáme je vidličkou.

Pracovní plochu si posypeme malým množstvím hladké mouky a z těsta si vytvarujeme tenkou placku o průměru cca 35 cm. Okraj placky necháme silnější, abychom zabránili vytékání náplně. Pizzu potřeme rajčatovou omáčkou, poklademe datlovými rajčaty, červenou cibulí, plátky žampiónů, natrhanou mozzarellou a posypeme čerstvou bazalkou. Zakápneme olivovým olejem. Pizzu opatrně přetáhneme na karton nebo sázecí lopatku (posypané polohrubou moukou) a s jejich pomocí přesuneme pizzu na rozpálený pečicí kámen. Pečeme zhruba 7 minut do zezlátnutí. Vyndáme, ozdobíme lístky bazalky a hoblinkami parmezánu. Stejným způsobem připravíme zbývající pizzu.

Suroviny

500 g celozrnné pšeničné mouky (na 2 pizzy)
10 g čerstvého droždí (doporučujeme droždí Noli)
325 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje + na pokapání
10 g soli
polohrubá mouka na podsypání
1 plechovka drcených rajčat
1 červená cibule – nakrájená na nudličky
250 g hnědých žampiónů – nakrájených na plátky
250 g datlových rajčat - přepůlených
150 g mozzarelly
čerstvé listy bazalky
parmezán na podávání
sůl
Pepř

Nejnovější recepty

Domácí loupáčky s měkkou střídkou jsou neodolatelnou snídaňovou klasikou, kterou si zamiluje celá rodina. Díky použití sušeného droždí SAF-Instant je jejich příprava jednodušší a rychlejší než s čerstvým droždím.

Čokoládová babka = dezert, který je tak dobrý, že doma nikdy nevydrží déle než 2 dny. 🤌🍫 Recept je připraven na 2 čokoládové babky.

Víš, jak připravit dokonalé kynuté lívance? 😍 My tu pro tebe máme recept na tvarohové kynuté lívance s jablky 🥰 Jestli jsi je nikdy nezkoušel/a, tak nevíš, o co přicházíš! ❤️ Tyhle prostě musíš zkusit ❤️ mají v sobě navíc kousky jablek, které těsto krásně a přirozeně osladí 👌

Připrav si tento extra vláčný tvarohový mazanec 😍 chutná skvěle a zvládne ho každý!

Jednoduchý velikonoční recept na hravé kynuté zajíčky.

Domácí makový závin – vůně dětství! Recept, který provoní celou kuchyň.

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!