Recepty

Grissiny s rozmarýnem

Úvodní popis receptu:

Grissiny s rozmarýnem jsou křupavé tyčinky původem z Itálie, které skvěle doplní sýrové talíře, pomazánky nebo je můžete mlsat jen tak samotné. Jemná chuť olivového oleje a čerstvého rozmarýnu dodává těstu aromatický a lehce středomořský nádech.

Základní informace:

Kategorie:

Mezinárodní

Délka přípravy:

90 min

Délka pečení:

25 min

Náročnost:

Lehké

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Připravíme si hladkou mouku, čerstvé droždí, olivový olej, čerstvý rozmarýn, sůl a studenou vodu. Nachystáme mísu na těsto, kuchyňského robota nebo vařečku, vál, rádýlko, pečicí papír a plechy. Troubu předehřejeme na 180 °C a připravíme rozprašovač nebo misku s vodou pro vytvoření páry.
Recept krok za krokem:

Těsto necháme pod utěrkou zrát 30–45 minut, než zdvojnásobí svůj objem.

Jakmile těsto vykyne, rozválíme ho na placku o tloušťce 0,5 cm. Těsto dost lepí, je potřeba vál dost pomoučit. Pomocí hladkého rádýlka nakrájíme proužky o šířce 0,5 cm a přeneseme je na plechy vyložené pečicím papírem. Necháme je ještě 30 minut kynout.

Mezitím předehřejeme troubu na 180 ºC. Když je trouba dostatečně horká, postříkáme její stěny vodou pomocí rozprašovače, aby se začala vytvářet pára nebo umístíme misku s vodou do trouby při rozehřívání. Pečeme 2 minuty a poté teplotu snížíme na 160 ºC a pečeme dalších 20–25 minut dozlatova.

Suroviny

500 g hladké mouky
80 g olivového oleje
1/2 kostky čerstvého droždí FALA
3 lžičky čerstvě nakrájených snítek rozmarýnu
15 g soli

Nejnovější recepty

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!

Nadýchané těsto, pistáciová náplň a lahodná krémová poleva z bílé čokolády a pistácií je naprosto dokonalá kombinace! Navíc recept je tak jednoduchý, že ho zvládne každý. 💚

Tyto houskové růžičky jsou nejen krásné na pohled, ale i jemné a nadýchané na skus. Díky jednoduchému těstu s máslem a mlékem se skvěle hodí jako domácí pečivo k snídani, večeři nebo jako ozdobný doplněk slavnostní tabule.

Štola je tradiční vánoční pečivo, které pochází z Německa a je oblíbené po celé střední Evropě. Je plná sušeného ovoce, ořechů, koření a často i rumu, což jí dodává nezaměnitelnou chuť. Tato bohatá a vláčná sladká buchta je symbolem vánočního období a její příprava je skvělým způsobem, jak si užít kouzlo svátků.

Pšenično-žitný chléb je vynikající kombinací dvou druhů mouky, která dodává chlebu jedinečnou chuť a strukturu. Tento recept je ideální pro ty, kdo si chtějí doma upéct zdravější variantu chleba s jemně vláčným střídem a křupavou kůrkou.

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta, které si své místo našli i v českých domácnostech. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Jahody a tvaroh jsou skvělou kombinací. Vyzkoušejte pro tento jednoduchý letní závin, který nepotřebuje kynout a stihnete za pár minut.