Recepty

Tvarohové šátečky

Úvodní popis receptu:

Tvarohové šátečky jsou klasika, která nikdy nezklame. Jemné kynuté těsto s voňavou citronovou kůrou, sladká tvarohová náplň a dozlatova upečený povrch potřený vajíčkem vytváří neodolatelnou kombinaci. Ideální ke kávě, na snídani nebo jen tak na chuť.

Základní informace:

Kategorie:

Slané

Délka přípravy:

120 min

Délka pečení:

20 min

Náročnost:

Střední

No data was found

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Připravíme si hladkou mouku, čerstvé droždí, cukr krupici, sůl, citronovou kůru, žloutky, mléko, máslo a vejce. Na náplň si nachystáme máslo, moučkový cukr, tvaroh, vejce a vanilku. Připravíme mísu, robota nebo metlu na hnětení, vál, váleček, štětec na potírání a plech s pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Recept krok za krokem:

Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky. Promícháme a necháme zhruba 15 minut vzejít kvásek.

Do mísy si prosejeme mouku, přidáme cukr, špetku soli, citrónovou kůru, promícháme a potom přidáme dva žloutky a mléko. Ke směsi přidáme vzešlý kvásek a dáme míchat do robotu. Poté ke směsi přidáme i změklé máslo.

Hotové těsto dáme na teplé místo na hodinu kynout a mezitím si připravíme tvarohovou náplň.

V misce společně smícháme roztopené máslo, cukr moučka, tvaroh, vejce a můžeme přidat i vanilku.

Vyknuté těsto si rozválíme a od oka nakrájíme na čtverečky. Poté všechno naplníme náplní, pevně zamotáme, aby se šátečky nerozjely a potřeme vejcem a mlékem.

Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 20 minut. Tak a máme hotovo a můžeme se do šátečků pustit! Přejeme dobrou chuť.

Suroviny

150 ml vlažného mléka
21 g čerstvého droždí (my použili droždí Noli @peceni_nas_bavi )
100 g cukru + 1 lžička (na kvásek)
500 g hladké mouky + 1 lžíce (na kvásek)
špetka soli
citronová kůra
2 žloutky
100 ml mléka
80 g změklého másla
1 vejce + mléko na pomazání
100 g roztopeného másla
80 g cukru moučka
250 g tvarohu v kostce
1 vejce
kapka vanilky

Nejnovější recepty

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!

Nadýchané těsto, pistáciová náplň a lahodná krémová poleva z bílé čokolády a pistácií je naprosto dokonalá kombinace! Navíc recept je tak jednoduchý, že ho zvládne každý. 💚

Tyto houskové růžičky jsou nejen krásné na pohled, ale i jemné a nadýchané na skus. Díky jednoduchému těstu s máslem a mlékem se skvěle hodí jako domácí pečivo k snídani, večeři nebo jako ozdobný doplněk slavnostní tabule.

Štola je tradiční vánoční pečivo, které pochází z Německa a je oblíbené po celé střední Evropě. Je plná sušeného ovoce, ořechů, koření a často i rumu, což jí dodává nezaměnitelnou chuť. Tato bohatá a vláčná sladká buchta je symbolem vánočního období a její příprava je skvělým způsobem, jak si užít kouzlo svátků.

Pšenično-žitný chléb je vynikající kombinací dvou druhů mouky, která dodává chlebu jedinečnou chuť a strukturu. Tento recept je ideální pro ty, kdo si chtějí doma upéct zdravější variantu chleba s jemně vláčným střídem a křupavou kůrkou.

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta, které si své místo našli i v českých domácnostech. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Jahody a tvaroh jsou skvělou kombinací. Vyzkoušejte pro tento jednoduchý letní závin, který nepotřebuje kynout a stihnete za pár minut.