Recepty
Bezlepkové
120 min.
40 min.
Lehké
Příprava kvásku: Nejprve si ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné. Do mléka přimíchejte balíček sušeného droždí a dvě lžíce cukru. Směs přikryjte utěrkou a nechte přibližně 20 minut na teplém místě, dokud nezačne kvasit.
Zadělání těsta: Do hotového kvásku prosejte mouku, přidejte oba cukry, špetku soli, vajíčka a změklé máslo. Všechny suroviny zpracujte v hladké, pružné těsto – nejlépe pomocí kuchyňského robota. Hotové těsto nechte kynout na teplém místě alespoň 40 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
Maková náplň: Mezitím si připravte makovou náplň. Do kastrolku nasypte dva hrnky mletého máku, přilijte hrnek a půl mléka a přidejte šest lžic cukru. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud nevznikne hustá, mazlavá hmota. Můžete přidat i rozinky. Náplň pak nechte vychladnout.
Tvarování závinu: Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte na pomoučněné ploše na tenký obdélník. Povrch potřete připravenou makovou náplní a těsto zaviňte do závinu.
Druhé kynutí: Záviny položte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte je ještě 40 minut kynout.
Pečení: Vykynuté záviny na několika místech lehce nařízněte, aby během pečení nepraskly, a potřete je rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 40 minut, dokud nebudou krásně zlatavé a křupavé.
Po upečení nechte záviny vychladnout na plechu. Nakonec ho můžete poprášit moučkovým cukrem a nakrájet na plátky. Dobrou chuť!
Čokoládová babka = dezert, který je tak dobrý, že doma nikdy nevydrží déle než 2 dny. 🤌🍫 Recept je připraven na 2 čokoládové babky.
Víš, jak připravit dokonalé kynuté lívance? 😍 My tu pro tebe máme recept na tvarohové kynuté lívance s jablky 🥰 Jestli jsi je nikdy nezkoušel/a, tak nevíš, o co přicházíš! ❤️ Tyhle prostě musíš zkusit ❤️ mají v sobě navíc kousky jablek, které těsto krásně a přirozeně osladí 👌
Připrav si tento extra vláčný tvarohový mazanec 😍 chutná skvěle a zvládne ho každý!
Domácí makový závin – vůně dětství! Recept, který provoní celou kuchyň.
Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.
Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.
Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.
Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!
Nadýchané těsto, pistáciová náplň a lahodná krémová poleva z bílé čokolády a pistácií je naprosto dokonalá kombinace! Navíc recept je tak jednoduchý, že ho zvládne každý. 💚
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme technologie, jako jsou soubory cookies, k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení webu nebo jedinečné ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.