Recepty

Jahodový koláč

Úvodní popis receptu:

Existuje vůbec někdo, kdo nemá rád jahody? Vyzkoušejte tento koláč s celozrnnou špaldovou moukou a kokosovým olejem a hned máte další způsob, jak s tímto ovocem plným vitaminu C naložit. 

Základní informace:

Kategorie:

Sladké

Délka přípravy:

90 min.

Délka pečení:

30 min.

Náročnost:

Lehké

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Než začnete péct, předehřejte troubu na 170 °C a připravte si ideálně kulatou formu vymazanou máslem nebo vyloženou pečicím papírem. Jahody omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na plátky/kostičky, aby byly připravené k použití.
Recept krok za krokem:

Půlku mléka nalijeme do kastrůlku a přidáme kokosový olej. Zahřejeme tak, aby se rozpustil.

Druhou půlku dáme do misky, přidáme špetku cukru, lehce zahřejeme a nasypeme droždí ze sáčku. Připravíme tak kvásek a necháme ho chvíli vzejít.

Mouku dáme do velké mísy. Přidáme špetku soli, třtinový cukr, vejce a mléko s kokosovým olejem. Pak přilijeme i vykynutý kvásek.

Dáme do robota nebo použijeme ruce a zpracujeme v krásně hladké lesklé těsto. Pokud bude potřeba, přidáme ještě trochu mouky, aby těsto nelepilo.

Zasypeme trochou hladké mouky a dáme na 1 hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Během kynutí si připravíme drobenku. To může být zábava hlavně pro děti. Nasypeme do misky máslo, hrubou mouku a třtinový cukr a všechno rukama zpracujeme v drobivou konzistenci.

Rozpálíme troubu na 170 °C.

Vykynuté těsto natlačíme do formy nebo do pekáče, poklademe nakrájenými jahodami a posypeme drobenkou.

Pečeme asi 30 minut, dokud nebudou okraje koláče pěkně dozlatova.

Suroviny

100 g hladké mouky
250 g špaldové celozrnné mouky
200 ml mléka
1 vejce
špetka soli
100 g kokosového oleje (můžeme nahradit máslem)
1/2 sáčku sušeného droždí Saf instant
80 g třtinového cukru
asi 0,5 kg čerstvých jahod
Na drobenku: 130 g hrubé mouky
100 g másla
100 g třtinového cukru

Nejnovější recepty

Domácí loupáčky s měkkou střídkou jsou neodolatelnou snídaňovou klasikou, kterou si zamiluje celá rodina. Díky použití sušeného droždí SAF-Instant je jejich příprava jednodušší a rychlejší než s čerstvým droždím.

Čokoládová babka = dezert, který je tak dobrý, že doma nikdy nevydrží déle než 2 dny. 🤌🍫 Recept je připraven na 2 čokoládové babky.

Víš, jak připravit dokonalé kynuté lívance? 😍 My tu pro tebe máme recept na tvarohové kynuté lívance s jablky 🥰 Jestli jsi je nikdy nezkoušel/a, tak nevíš, o co přicházíš! ❤️ Tyhle prostě musíš zkusit ❤️ mají v sobě navíc kousky jablek, které těsto krásně a přirozeně osladí 👌

Připrav si tento extra vláčný tvarohový mazanec 😍 chutná skvěle a zvládne ho každý!

Jednoduchý velikonoční recept na hravé kynuté zajíčky.

Domácí makový závin – vůně dětství! Recept, který provoní celou kuchyň.

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!