Recepty

Pšenično-žitný chléb

Úvodní popis receptu:

Pšenično-žitný chléb je vynikající kombinací dvou druhů mouky, která dodává chlebu jedinečnou chuť a strukturu. Tento recept je ideální pro ty, kdo si chtějí doma upéct zdravější variantu chleba s jemně vláčným střídem a křupavou kůrkou.

Základní informace:

Kategorie:

Chléb

Délka přípravy:

75 min.

Délka pečení:

20 min.

Náročnost:

Střední

No data was found

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Ingredience si předem vyndejte z lednice a nechte při pokojové teplotě.
Recept krok za krokem:

Necháme vzejít kvásek - teplá voda, cukr + droždí.

Smícháme sypké suroviny - pšeničná, žitná mouka, sůl + semínka a kmín.

Počkáme na kvásek, poté smícháme všechny suroviny dohromady a uhněteme těsto.

Po uhnětení si nahřejeme troubu na 250°C.

Mezitím si chléb “pomažeme” vodou, několikrát nařízneme, klidně si tam můžeme vytvořit nějaké zajímavé tvary a necháme ještě kynout, než se nahřeje trouba.

Po nahřátí dáme do trouby a pečeme cca 20 minut. (Je dobré dát po 10 minutách do trouby dolů hrnec s vodou, chléb bude potom vláčnější a bude se lépe krájet, případně stačí přepnout troubu na horkovzduch).

Po 20 minutách vyndáme a necháme vychladnout. 

Suroviny

500 g hladké mouky (kombinace muk může být různá, záleží, jakou kdo má rád)
250 g žitné mouky
500 ml teplé vody
1 kostka droždí
1 čajová lžička cukru
1 polévková lžíce soli
Semínka – dýňová/slunečnicová (dle chuti) a kmín

Nejnovější recepty

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!

Nadýchané těsto, pistáciová náplň a lahodná krémová poleva z bílé čokolády a pistácií je naprosto dokonalá kombinace! Navíc recept je tak jednoduchý, že ho zvládne každý. 💚

Tyto houskové růžičky jsou nejen krásné na pohled, ale i jemné a nadýchané na skus. Díky jednoduchému těstu s máslem a mlékem se skvěle hodí jako domácí pečivo k snídani, večeři nebo jako ozdobný doplněk slavnostní tabule.

Štola je tradiční vánoční pečivo, které pochází z Německa a je oblíbené po celé střední Evropě. Je plná sušeného ovoce, ořechů, koření a často i rumu, což jí dodává nezaměnitelnou chuť. Tato bohatá a vláčná sladká buchta je symbolem vánočního období a její příprava je skvělým způsobem, jak si užít kouzlo svátků.

Pšenično-žitný chléb je vynikající kombinací dvou druhů mouky, která dodává chlebu jedinečnou chuť a strukturu. Tento recept je ideální pro ty, kdo si chtějí doma upéct zdravější variantu chleba s jemně vláčným střídem a křupavou kůrkou.

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta, které si své místo našli i v českých domácnostech. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Jahody a tvaroh jsou skvělou kombinací. Vyzkoušejte pro tento jednoduchý letní závin, který nepotřebuje kynout a stihnete za pár minut.