Recepty

Jidáše

Úvodní popis receptu:

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!

Základní informace:

Kategorie:

Sváteční

Délka přípravy:

120 min

Délka pečení:

20 min

Náročnost:

Střední

No data was found

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Připravíme si polohrubou i hladkou mouku, čerstvé droždí, cukr, vanilkový cukr, sůl, mléko, máslo, vejce, rum a suroviny na potření (máslo + med). Přichystáme dvě mísy, kuchyňského robota nebo vařečku, plech s pečicím papírem a štětec na potírání. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Recept krok za krokem:

Začneme přípravou kvásku. Do misky si rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme lžíci cukru a mícháme do rozpuštění. Přidáme vlažné mléko, lžíci polohrubé mouky a mírně promícháme. Asi 15 minut necháme vzejít kvásek.

Mezitím si do druhé mísy dáme polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a směs promícháme. Potom do mísy dáme i vejce, rum, mléko a necháme míchat v robotu asi 7-9 minut.

Vzešlý kvásek přidáme ke směsi a promícháme na nejnižší stupeň. Je důležité, abyste kynuté těsto nemíchali na vysoké otáčky. Jako poslední zapracujeme do těsta střídavě máslo a hladkou mouku. Těsto necháme kynout na teplém místě zhruba 1,5 hodiny.

Vykynuté těsto si rozdělíme na části po 50-60 g a z nich poté vyválíme cca 25-30 cm dlouhé provázky. Z těchto provázků tvoříme jidáše v různých tvarech.

Na plechu je necháme ještě 20 minut vykynout a před pečením je potřeme vajíčkem. Pečeme v troubě na 180 stupňů 15-20 minut. Ještě teplé jidáše po upečení potřeme směsí másla a medu. Máme hotovo a přejeme dobrou chuť.

Suroviny

21 g čerstvého droždí
100 g cukru + 1 lžíce na kvásek
270 g polohrubé mouky + 1 lžíce na kvásek
270 g hladké mouky
200 ml mléka + 40 ml na kvásek
1 lžička soli
10 g vanilkového cukru
100 g másla
1 vejce
trochu rumu
na potření: 1 lžíce másla + 2 lžíce medu

Nejnovější recepty

Prázdniny jsou v plném proudu a většina Čechů vyráží na dovolenou k moři. Jednou z nejčastějších destinací bývá právě Turecko, a proto jsem se rozhodla, že si dnes připravíme jeden turecký pokrm. Tento recept ocení nejen ti, kteří už se z dovolené vrátili a stále na ni myslí, ale také ti, kteří třeba v Turecku nikdy nebyli a chtěli by ochutnat něco nového a zároveň také ti, kteří mají prostě rádi pizzu, ovocný koláč nebo něco podobného.

Pudinkáče jsou lahodné kynuté pečivo, které si získalo oblibu díky své jedinečné kombinaci nadýchaného těsta a bohatého pudinkového krému. Toto tradiční sladké pečivo se vyznačuje měkkým, vláčným těstem, které po upečení skrývá uvnitř krémovou pudinkovou náplň.

Domácí loupáčky s měkkou střídkou jsou neodolatelnou snídaňovou klasikou, kterou si zamiluje celá rodina. Díky použití sušeného droždí SAF-Instant je jejich příprava jednodušší a rychlejší než s čerstvým droždím.

Čokoládová babka = dezert, který je tak dobrý, že doma nikdy nevydrží déle než 2 dny. 🤌🍫 Recept je připraven na 2 čokoládové babky.

Víš, jak připravit dokonalé kynuté lívance? 😍 My tu pro tebe máme recept na tvarohové kynuté lívance s jablky 🥰 Jestli jsi je nikdy nezkoušel/a, tak nevíš, o co přicházíš! ❤️ Tyhle prostě musíš zkusit ❤️ mají v sobě navíc kousky jablek, které těsto krásně a přirozeně osladí 👌

Připrav si tento extra vláčný tvarohový mazanec 😍 chutná skvěle a zvládne ho každý!

Jednoduchý velikonoční recept na hravé kynuté zajíčky.

Domácí makový závin – vůně dětství! Recept, který provoní celou kuchyň.

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.