Recepty
Sváteční
120 min
20 min
Střední
Začneme přípravou kvásku. Do misky si rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme lžíci cukru a mícháme do rozpuštění. Přidáme vlažné mléko, lžíci polohrubé mouky a mírně promícháme. Asi 15 minut necháme vzejít kvásek.
Mezitím si do druhé mísy dáme polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a směs promícháme. Potom do mísy dáme i vejce, rum, mléko a necháme míchat v robotu asi 7-9 minut.
Vzešlý kvásek přidáme ke směsi a promícháme na nejnižší stupeň. Je důležité, abyste kynuté těsto nemíchali na vysoké otáčky. Jako poslední zapracujeme do těsta střídavě máslo a hladkou mouku. Těsto necháme kynout na teplém místě zhruba 1,5 hodiny.
Vykynuté těsto si rozdělíme na části po 50-60 g a z nich poté vyválíme cca 25-30 cm dlouhé provázky. Z těchto provázků tvoříme jidáše v různých tvarech.
Na plechu je necháme ještě 20 minut vykynout a před pečením je potřeme vajíčkem. Pečeme v troubě na 180 stupňů 15-20 minut. Ještě teplé jidáše po upečení potřeme směsí másla a medu. Máme hotovo a přejeme dobrou chuť.
Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.
Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.
Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.
Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!
Nadýchané těsto, pistáciová náplň a lahodná krémová poleva z bílé čokolády a pistácií je naprosto dokonalá kombinace! Navíc recept je tak jednoduchý, že ho zvládne každý. 💚
Tyto houskové růžičky jsou nejen krásné na pohled, ale i jemné a nadýchané na skus. Díky jednoduchému těstu s máslem a mlékem se skvěle hodí jako domácí pečivo k snídani, večeři nebo jako ozdobný doplněk slavnostní tabule.
Štola je tradiční vánoční pečivo, které pochází z Německa a je oblíbené po celé střední Evropě. Je plná sušeného ovoce, ořechů, koření a často i rumu, což jí dodává nezaměnitelnou chuť. Tato bohatá a vláčná sladká buchta je symbolem vánočního období a její příprava je skvělým způsobem, jak si užít kouzlo svátků.
Pšenično-žitný chléb je vynikající kombinací dvou druhů mouky, která dodává chlebu jedinečnou chuť a strukturu. Tento recept je ideální pro ty, kdo si chtějí doma upéct zdravější variantu chleba s jemně vláčným střídem a křupavou kůrkou.
Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta, které si své místo našli i v českých domácnostech. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.
Jahody a tvaroh jsou skvělou kombinací. Vyzkoušejte pro tento jednoduchý letní závin, který nepotřebuje kynout a stihnete za pár minut.
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme technologie, jako jsou soubory cookies, k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení webu nebo jedinečné ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.