Recepty

Jidáše


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /usr/local/hosting/home/peceninasbavi.cz/web/www/wp-content/plugins/elementor/includes/widgets/video.php on line 1205

Úvodní popis receptu:

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!

Základní informace:

Kategorie:

Sváteční

Délka přípravy:

120 min

Délka pečení:

20 min

Náročnost:

Střední

No data was found

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Připravíme si polohrubou i hladkou mouku, čerstvé droždí, cukr, vanilkový cukr, sůl, mléko, máslo, vejce, rum a suroviny na potření (máslo + med). Přichystáme dvě mísy, kuchyňského robota nebo vařečku, plech s pečicím papírem a štětec na potírání. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Recept krok za krokem:

Začneme přípravou kvásku. Do misky si rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme lžíci cukru a mícháme do rozpuštění. Přidáme vlažné mléko, lžíci polohrubé mouky a mírně promícháme. Asi 15 minut necháme vzejít kvásek.

Mezitím si do druhé mísy dáme polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a směs promícháme. Potom do mísy dáme i vejce, rum, mléko a necháme míchat v robotu asi 7-9 minut.

Vzešlý kvásek přidáme ke směsi a promícháme na nejnižší stupeň. Je důležité, abyste kynuté těsto nemíchali na vysoké otáčky. Jako poslední zapracujeme do těsta střídavě máslo a hladkou mouku. Těsto necháme kynout na teplém místě zhruba 1,5 hodiny.

Vykynuté těsto si rozdělíme na části po 50-60 g a z nich poté vyválíme cca 25-30 cm dlouhé provázky. Z těchto provázků tvoříme jidáše v různých tvarech.

Na plechu je necháme ještě 20 minut vykynout a před pečením je potřeme vajíčkem. Pečeme v troubě na 180 stupňů 15-20 minut. Ještě teplé jidáše po upečení potřeme směsí másla a medu. Máme hotovo a přejeme dobrou chuť.

Suroviny

21 g čerstvého droždí
100 g cukru + 1 lžíce na kvásek
270 g polohrubé mouky + 1 lžíce na kvásek
270 g hladké mouky
200 ml mléka + 40 ml na kvásek
1 lžička soli
10 g vanilkového cukru
100 g másla
1 vejce
trochu rumu
na potření: 1 lžíce másla + 2 lžíce medu

Nejnovější recepty

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!

Nadýchané těsto, pistáciová náplň a lahodná krémová poleva z bílé čokolády a pistácií je naprosto dokonalá kombinace! Navíc recept je tak jednoduchý, že ho zvládne každý. 💚

Tyto houskové růžičky jsou nejen krásné na pohled, ale i jemné a nadýchané na skus. Díky jednoduchému těstu s máslem a mlékem se skvěle hodí jako domácí pečivo k snídani, večeři nebo jako ozdobný doplněk slavnostní tabule.

Štola je tradiční vánoční pečivo, které pochází z Německa a je oblíbené po celé střední Evropě. Je plná sušeného ovoce, ořechů, koření a často i rumu, což jí dodává nezaměnitelnou chuť. Tato bohatá a vláčná sladká buchta je symbolem vánočního období a její příprava je skvělým způsobem, jak si užít kouzlo svátků.

Pšenično-žitný chléb je vynikající kombinací dvou druhů mouky, která dodává chlebu jedinečnou chuť a strukturu. Tento recept je ideální pro ty, kdo si chtějí doma upéct zdravější variantu chleba s jemně vláčným střídem a křupavou kůrkou.

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta, které si své místo našli i v českých domácnostech. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Jahody a tvaroh jsou skvělou kombinací. Vyzkoušejte pro tento jednoduchý letní závin, který nepotřebuje kynout a stihnete za pár minut.