Recepty

Bezlepková pizza s cuketami a fetou

Úvodní popis receptu:

Bezlepková pizza s fetou je skvělou volbou pro všechny, kdo si chtějí pochutnat na pizze bez lepku, ale nechtějí slevit z chuti. Slaná feta, čerstvá zelenina a křupavý korpus tvoří dokonale vyváženou kombinaci pro lehký a chutný oběd nebo večeři.

Základní informace:

Kategorie:

Bezlepkové

Délka přípravy:

90 min.

Délka pečení:

7 min.

Náročnost:

Lehké

No data was found

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Než začnete péct, předehřejte troubu na 250 °C, připravte si plech s pečicím papírem a nachystejte všechny suroviny – těsto, fetu, zeleninu a omáčku. Vše si nakrájejte a dejte po ruce, ať jde příprava hladce.
Recept krok za krokem:

Do misky s vlažnou vodou si rozdrobíme droždí a mícháme až do úplného rozpuštění.

Ve velké míse si smícháme prosátou mouku se solí. V mouce si uděláme důlek, do kterého přidáme 1 lžíci olivového oleje. Za postupného přilévání drožďové směsi vypracujeme vláčné těsto, které nesmí být příliš lepivé. Vypracované těsto dáme do mísy, zakryjeme ho utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme ho kynout na 30-40 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost. 

Troubu i s pečicím kamenem si předehřejme na 250 °C. Pokud nemáme pečicí kámen, necháme v troubě rozpálit pečicí plech.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a důkladně ho prohněteme. Z těsta si vytvoříme 2 stejně velké koule, které dáme na pomoučněný vál a přikryjeme je jemně navlhčenou utěrkou. Těsto necháme zhruba 30 minut kynout.

Mezitím si osolíme a opepříme plátky cukety, které z obou stran jemně potřeme olivovým olejem. Poté postupně plátky cukety opečeme z obou stran na grilovací pánvi.

Pracovní plochu si posypeme malým množstvím bezlepkové mouky a z těsta si vytvarujeme tenkou placku o průměru cca 35 cm. Okraj placky necháme silnější, abychom zabránili vytékání náplně. Pizzu potřeme olivovým olejem, posypeme ji nastrouhanou mozzarellou a poklademe ji plátky ugrilované cukety a sýrem feta. Pizzu opatrně přetáhneme na karton nebo sázecí lopatku (posypané kukuřičnou moukou) a s jejich pomocí přesuneme pizzu na rozpálený pečicí kámen. Pečeme zhruba 7 minut do zezlátnutí. Před podávání pizzu posypeme lístky máty. Ihned podáváme. Stejným způsobem připravíme zbývající pizzu.

Suroviny

Těsto: 500 g bezlepkové mouky (na 2 pizzy)
10 g čerstvého droždí (doporučujeme droždí Noli)
325 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje + na pokapání
10 g soli
polohrubá kukuřičná mouka na podsypání
Obloha: 2 menší cukety
100 g mozzarelly - nastrouhané
150 g sýru feta
olivový olej
čerstvá máta
sůl a pepř

Nejnovější recepty

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!

Nadýchané těsto, pistáciová náplň a lahodná krémová poleva z bílé čokolády a pistácií je naprosto dokonalá kombinace! Navíc recept je tak jednoduchý, že ho zvládne každý. 💚

Tyto houskové růžičky jsou nejen krásné na pohled, ale i jemné a nadýchané na skus. Díky jednoduchému těstu s máslem a mlékem se skvěle hodí jako domácí pečivo k snídani, večeři nebo jako ozdobný doplněk slavnostní tabule.

Štola je tradiční vánoční pečivo, které pochází z Německa a je oblíbené po celé střední Evropě. Je plná sušeného ovoce, ořechů, koření a často i rumu, což jí dodává nezaměnitelnou chuť. Tato bohatá a vláčná sladká buchta je symbolem vánočního období a její příprava je skvělým způsobem, jak si užít kouzlo svátků.

Pšenično-žitný chléb je vynikající kombinací dvou druhů mouky, která dodává chlebu jedinečnou chuť a strukturu. Tento recept je ideální pro ty, kdo si chtějí doma upéct zdravější variantu chleba s jemně vláčným střídem a křupavou kůrkou.

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta, které si své místo našli i v českých domácnostech. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Jahody a tvaroh jsou skvělou kombinací. Vyzkoušejte pro tento jednoduchý letní závin, který nepotřebuje kynout a stihnete za pár minut.