Recepty

Bezlepkový makový závin

Úvodní popis receptu:

Vůně máku, vláčné těsto a chuť, která pohladí po duši… přesně takový je tento bezlepkový makový závin. A co je na tom nejlepší? Je jednoduchý na přípravu a zvládne ho každý! Výborné nadýchané těsto, uvnitř bohatá maková náplň a každé sousto se vám rozplyne na jazyku… už si to představujete?

Základní informace:

Kategorie:

Bezlepkové

Délka přípravy:

120 min.

Délka pečení:

40 min.

Náročnost:

Lehké

No data was found

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Všechny suroviny si připravte na pracovní plochu a nechejte při pokojové teplotě povolit.
Recept krok za krokem:

Příprava kvásku: Nejprve si ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné. Do mléka přimíchejte balíček sušeného droždí a dvě lžíce cukru. Směs přikryjte utěrkou a nechte přibližně 20 minut na teplém místě, dokud nezačne kvasit.

Zadělání těsta: Do hotového kvásku prosejte mouku, přidejte oba cukry, špetku soli, vajíčka a změklé máslo. Všechny suroviny zpracujte v hladké, pružné těsto – nejlépe pomocí kuchyňského robota. Hotové těsto nechte kynout na teplém místě alespoň 40 minut, dokud nezdvojnásobí objem.

Maková náplň: Mezitím si připravte makovou náplň. Do kastrolku nasypte dva hrnky mletého máku, přilijte hrnek a půl mléka a přidejte šest lžic cukru. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud nevznikne hustá, mazlavá hmota. Můžete přidat i rozinky. Náplň pak nechte vychladnout.

Tvarování závinu: Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte na pomoučněné ploše na tenký obdélník. Povrch potřete připravenou makovou náplní a těsto zaviňte do závinu.

Druhé kynutí: Záviny položte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte je ještě 40 minut kynout.

Pečení: Vykynuté záviny na několika místech lehce nařízněte, aby během pečení nepraskly, a potřete je rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 40 minut, dokud nebudou krásně zlatavé a křupavé.

Po upečení nechte záviny vychladnout na plechu. Nakonec ho můžete poprášit moučkovým cukrem a nakrájet na plátky. Dobrou chuť!

Suroviny

500 g hladké univerzální bezlepkové mouky vhodné na kynutá těsta
balíček sušeného droždí saf-instant 11g
70 g cukru krupice
balíček vanilkového cukru
špetka soli
70 g změklého másla
210 ml mléka
2 vejce + 1 vejce na potření závinu
Náplň: 2 hrníčky mletého máku
1,5 hrníčku mléka
6 lžic cukru

Nejnovější recepty

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!

Nadýchané těsto, pistáciová náplň a lahodná krémová poleva z bílé čokolády a pistácií je naprosto dokonalá kombinace! Navíc recept je tak jednoduchý, že ho zvládne každý. 💚

Tyto houskové růžičky jsou nejen krásné na pohled, ale i jemné a nadýchané na skus. Díky jednoduchému těstu s máslem a mlékem se skvěle hodí jako domácí pečivo k snídani, večeři nebo jako ozdobný doplněk slavnostní tabule.

Štola je tradiční vánoční pečivo, které pochází z Německa a je oblíbené po celé střední Evropě. Je plná sušeného ovoce, ořechů, koření a často i rumu, což jí dodává nezaměnitelnou chuť. Tato bohatá a vláčná sladká buchta je symbolem vánočního období a její příprava je skvělým způsobem, jak si užít kouzlo svátků.

Pšenično-žitný chléb je vynikající kombinací dvou druhů mouky, která dodává chlebu jedinečnou chuť a strukturu. Tento recept je ideální pro ty, kdo si chtějí doma upéct zdravější variantu chleba s jemně vláčným střídem a křupavou kůrkou.

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta, které si své místo našli i v českých domácnostech. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Jahody a tvaroh jsou skvělou kombinací. Vyzkoušejte pro tento jednoduchý letní závin, který nepotřebuje kynout a stihnete za pár minut.