Recepty

Kynutý dýňový koláč se švestkami

Úvodní popis receptu:

Kynutý dýňový koláč se švestkami je voňavý podzimní dezert, který spojuje sladkost zralých švestek s jemnou chutí dýňového těsta. Ideální ke kávě nebo čaji, zahřeje na duši i v sychravých dnech.

Základní informace:

Kategorie:

Sladké

Délka přípravy:

50 min.

Délka pečení:

40 min.

Náročnost:

Lehké

No data was found

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Všechny suroviny si připravíme dopředu na pracovní plochu. Jakmile budou mít pokojovou teplotu, můžeme začít s pečením.
Recept krok za krokem:

Do mísy nasypte mouku a cukr. Lžíci trochu směsi odeberte a vmíchejte ji do 200 ml vlažného mléka. Rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.

Do mouky přidejte žloutky, kvásek, zbylé mléko a máslo a vypracujte v hnětači těsto, až se budou dělat bubliny. Nechte ho zhruba hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

Povařte si mletý mák s mlékem, cukrem, skořicí a rumem. Nechte vychladit na pokojovou teplotu.

Dýni nakrájejte na kousky a povařte ve vodě s rumem a cukrem 10 minut. Nechejte vychladnout. Předehřejte troubu na 180 °C.

Těsto přesuňte na vymazaný plech a rozetřete tak, aby bylo všude stejně silné. Potřete mákem a rozmíchejte stěrkou, aby se mák smíchal s těstem.

Poklaďte kousky dýně a půlkami švestek. Nechte ještě asi 30 minut kynout.

Smíchejte suroviny na drobenku -140 g hrubé mouky, 100 g másla a 100 g cukru.

Na těsto rozložte švestky řezem nahoru, rozprostřete makovou směs, posypte drobenkou a dejte péct na cca 40 minut na 180 °C.

Suroviny

500 g polohrubé mouky
2 žloutky
500 ml mléka
75 g cukru
75 g rozpuštěného másla
špetka soli
citronová kůra
1 kostka čerstvého droždí
dýně Hokaido
500 g švestek
200 g mletého máku
500 ml mléka
rum
100 g mletého cukru
mletá skořice

Nejnovější recepty

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!

Nadýchané těsto, pistáciová náplň a lahodná krémová poleva z bílé čokolády a pistácií je naprosto dokonalá kombinace! Navíc recept je tak jednoduchý, že ho zvládne každý. 💚

Tyto houskové růžičky jsou nejen krásné na pohled, ale i jemné a nadýchané na skus. Díky jednoduchému těstu s máslem a mlékem se skvěle hodí jako domácí pečivo k snídani, večeři nebo jako ozdobný doplněk slavnostní tabule.

Štola je tradiční vánoční pečivo, které pochází z Německa a je oblíbené po celé střední Evropě. Je plná sušeného ovoce, ořechů, koření a často i rumu, což jí dodává nezaměnitelnou chuť. Tato bohatá a vláčná sladká buchta je symbolem vánočního období a její příprava je skvělým způsobem, jak si užít kouzlo svátků.

Pšenično-žitný chléb je vynikající kombinací dvou druhů mouky, která dodává chlebu jedinečnou chuť a strukturu. Tento recept je ideální pro ty, kdo si chtějí doma upéct zdravější variantu chleba s jemně vláčným střídem a křupavou kůrkou.

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta, které si své místo našli i v českých domácnostech. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Jahody a tvaroh jsou skvělou kombinací. Vyzkoušejte pro tento jednoduchý letní závin, který nepotřebuje kynout a stihnete za pár minut.