Recepty

Kynutý kakaový závin

Úvodní popis receptu:

Kakaový závin z polohrubé mouky je měkký, nadýchaný a plný výrazné kakaové chuti. Díky jednoduché přípravě a voňavé náplni se skvěle hodí ke snídani, odpolední kávě i jako domácí svačina pro děti. Nejlépe chutná ještě mírně teplý a posypaný moučkovým cukrem.

Základní informace:

Kategorie:

Sladké

Délka přípravy:

60 min

Délka pečení:

25-30 min

Náročnost:

Lehké

No data was found

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Připravíme si polohrubou mouku, čerstvé droždí, cukr krystal, sůl, vejce, mléko, olej a suroviny na kakaovou náplň – kakao, cukr, olej a horkou vodu. Nachystáme velkou mísu, váleček, plech s pečicím papírem, štětec na potírání a mouku na podsypání. Troubu předehřejeme na 190 °C.
Recept krok za krokem:

Do mírně teplého mléka dáme 2 lžičky cukru, rozdrobené droždí a kvásek necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, sůl, zbylý cukr a teplým mlékem zpracujeme těsto. Postupně přidáme vejce, kvásek a nakonec olej. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme vykynout asi 30 minut. Uděláme si kakaovou náplň: kakaový prášek, cukr a olej zalijeme horkou vodou tak, aby vznikla hustší kaše. Vykynuté těsto dáme na moukou posypaný vál, rozdělíme na polovinu a obě části vyválíme na tloušťku asi 1 cm, potřeme olejem, pak kakaovou náplní a srolujeme. Záviny přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme olejem nebo rozpuštěným máslem a necháme kynout ještě 10 minut. Pak vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 190 °C 25-30 minut. Upečený závin potřeme olejem, necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Suroviny

500 g polohrubé mouky
100 g cukru
30 g čerstvého droždí
1/2 lžičky soli
1 vejce
300 ml mléka
100 ml oleje
50 g kakaového prášku
4 lžíce krystalového cukru
1 lžíce oleje
teplá voda

Nejnovější recepty

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!

Nadýchané těsto, pistáciová náplň a lahodná krémová poleva z bílé čokolády a pistácií je naprosto dokonalá kombinace! Navíc recept je tak jednoduchý, že ho zvládne každý. 💚

Tyto houskové růžičky jsou nejen krásné na pohled, ale i jemné a nadýchané na skus. Díky jednoduchému těstu s máslem a mlékem se skvěle hodí jako domácí pečivo k snídani, večeři nebo jako ozdobný doplněk slavnostní tabule.

Štola je tradiční vánoční pečivo, které pochází z Německa a je oblíbené po celé střední Evropě. Je plná sušeného ovoce, ořechů, koření a často i rumu, což jí dodává nezaměnitelnou chuť. Tato bohatá a vláčná sladká buchta je symbolem vánočního období a její příprava je skvělým způsobem, jak si užít kouzlo svátků.

Pšenično-žitný chléb je vynikající kombinací dvou druhů mouky, která dodává chlebu jedinečnou chuť a strukturu. Tento recept je ideální pro ty, kdo si chtějí doma upéct zdravější variantu chleba s jemně vláčným střídem a křupavou kůrkou.

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta, které si své místo našli i v českých domácnostech. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Jahody a tvaroh jsou skvělou kombinací. Vyzkoušejte pro tento jednoduchý letní závin, který nepotřebuje kynout a stihnete za pár minut.