Recepty

Masopustní koblihy

Úvodní popis receptu:

Masopustní období, plné veselí, tance a dobrého jídla, si žádá tradiční pochoutky – a jednou z nejoblíbenějších jsou bezesporu koblihy. Zlaťoučké, nadýchané a plněné voňavou marmeládou, jsou symbolem hojnosti a radosti, která k masopustu neodmyslitelně patří. Připravte si proto s námi tyto nadýchané masopustní koblihy, po kterých se jen zapráší.

Základní informace:

Kategorie:

Sladké

Délka přípravy:

105 min.

Délka pečení:

6 min. smažení

Náročnost:

Lehké

No data was found

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Všechny suroviny si předem vyndejte na pracovní linku, tak aby se dostali na pokojovou teplotu před samotnou přípravou. Nezapomeňte si připravit i pánev s olejem na smažení.
Recept krok za krokem:

Vlažné mléko smícháme s rozdrobeným droždím, lžící cukru a lžící mouky, necháme vzejít kvásek.

Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, vykynutý kvásek, žloutky a máslo. Vše promícháme vařečkou nebo v mixéru až je těsto hladké a nelepí se na strany mísy.

Pod utěrkou necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, vyválíme silnější plát. Pomocí tvořítka nebo skleničky si vyznačíme kolečka, do jejichž středu dáme lžičku marmelády. Nyní vykrojíme kolečka, kterými kolečka s marmeládou přikryjeme a tvořítkem vykrojíme ze vzniklých kopečků koblihy.

Necháme bokem ještě 30 minut kynout.

Koblihy smažíme ve vyšší vrstvě oleje po obou stranách 3 minuty.

Suroviny

250 ml vlažného mléka
1 lžíce cukru
1 kostička droždí FALA
500 g polohrubé mouky
špetka soli
3 žloutky
2 lžíce rozehřátého másla
olej na smažení
marmeláda dle chuti

Nejnovější recepty

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!

Nadýchané těsto, pistáciová náplň a lahodná krémová poleva z bílé čokolády a pistácií je naprosto dokonalá kombinace! Navíc recept je tak jednoduchý, že ho zvládne každý. 💚

Tyto houskové růžičky jsou nejen krásné na pohled, ale i jemné a nadýchané na skus. Díky jednoduchému těstu s máslem a mlékem se skvěle hodí jako domácí pečivo k snídani, večeři nebo jako ozdobný doplněk slavnostní tabule.

Štola je tradiční vánoční pečivo, které pochází z Německa a je oblíbené po celé střední Evropě. Je plná sušeného ovoce, ořechů, koření a často i rumu, což jí dodává nezaměnitelnou chuť. Tato bohatá a vláčná sladká buchta je symbolem vánočního období a její příprava je skvělým způsobem, jak si užít kouzlo svátků.

Pšenično-žitný chléb je vynikající kombinací dvou druhů mouky, která dodává chlebu jedinečnou chuť a strukturu. Tento recept je ideální pro ty, kdo si chtějí doma upéct zdravější variantu chleba s jemně vláčným střídem a křupavou kůrkou.

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta, které si své místo našli i v českých domácnostech. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Jahody a tvaroh jsou skvělou kombinací. Vyzkoušejte pro tento jednoduchý letní závin, který nepotřebuje kynout a stihnete za pár minut.