Recepty

Štola

Úvodní popis receptu:

Štola je tradiční vánoční pečivo, které pochází z Německa a je oblíbené po celé střední Evropě. Je plná sušeného ovoce, ořechů, koření a často i rumu, což jí dodává nezaměnitelnou chuť. Tato bohatá a vláčná sladká buchta je symbolem vánočního období a její příprava je skvělým způsobem, jak si užít kouzlo svátků.

Základní informace:

Kategorie:

Sváteční

Délka přípravy:

130 min.

Délka pečení:

30 min.

Náročnost:

Střední

No data was found

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Ingredience si připravíme na pracovní plochu a necháme je aklimatizovat se při pokojové teplotě.
Recept krok za krokem:

Do mísy vsypeme mouku, cukr, sůl, ořechy, mandle, rozinky a všechno promícháme, přilijeme vlažné mléko, přidáme žloutky a tuk a rozdrobíme kostku droždí. Pečlivě vymícháme a vypracujeme v polotuhé nelepivé těsto, které necháme přikryté vykynout asi 60 minut.

Těsto rozdělíme na pomoučeném vále na 2 kusy, každý vyválíme přibližně na velikost plechu a přeložíme na třetiny směrem ke středu. Poté přesuneme na vymazaný plech a necháme ještě asi půl hodiny vykynout.

Pečeme 10 minut při teplotě 180 °C, dalších 20 minut pak při teplotě 160 °C. Upečené štoly potřeme olejem nebo sádlem a posypeme moučkovým cukrem, který na nich necháme zaschnout.

Suroviny

1 kostka droždí NOLI 42 g
350 g polohrubé mouky
350 g špaldové mouky
140 g cukru krupice
350 ml vlažného mléka
150 g másla
5 žloutků
1 kávová lžička soli
80 g rozinek/kandovaného ovoce
posekané vlašské ořechy a mandle
rozpuštěné máslo na potření
moučkový cukr na obalení

Nejnovější recepty

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!

Nadýchané těsto, pistáciová náplň a lahodná krémová poleva z bílé čokolády a pistácií je naprosto dokonalá kombinace! Navíc recept je tak jednoduchý, že ho zvládne každý. 💚

Tyto houskové růžičky jsou nejen krásné na pohled, ale i jemné a nadýchané na skus. Díky jednoduchému těstu s máslem a mlékem se skvěle hodí jako domácí pečivo k snídani, večeři nebo jako ozdobný doplněk slavnostní tabule.

Štola je tradiční vánoční pečivo, které pochází z Německa a je oblíbené po celé střední Evropě. Je plná sušeného ovoce, ořechů, koření a často i rumu, což jí dodává nezaměnitelnou chuť. Tato bohatá a vláčná sladká buchta je symbolem vánočního období a její příprava je skvělým způsobem, jak si užít kouzlo svátků.

Pšenično-žitný chléb je vynikající kombinací dvou druhů mouky, která dodává chlebu jedinečnou chuť a strukturu. Tento recept je ideální pro ty, kdo si chtějí doma upéct zdravější variantu chleba s jemně vláčným střídem a křupavou kůrkou.

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta, které si své místo našli i v českých domácnostech. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Jahody a tvaroh jsou skvělou kombinací. Vyzkoušejte pro tento jednoduchý letní závin, který nepotřebuje kynout a stihnete za pár minut.