Recepty

Vánočka jako peříčko

Úvodní popis receptu:

Tahle vánočka je jemná, nadýchaná a vláčná jako peříčko. Díky kombinaci polohrubé i hladké mouky, bohatému máslovému těstu a delšímu kynutí má dokonalou strukturu i chuť. Skvěle chutná samotná, s máslem nebo domácí marmeládou. Vhodná nejen na Vánoce, ale kdykoliv, kdy si chcete dopřát kousek domácího pečiva.

Základní informace:

Kategorie:

Sváteční

Délka přípravy:

90 min

Délka pečení:

40 min

Náročnost:

Střední

Jdeme na to!

Příprava receptu:
Připravíme si polohrubou i hladkou mouku, čerstvé nebo sušené droždí, cukr krupici, vejce, mléko, citronovou kůru, rum, sůl, máslo a případně rozinky nebo oříšky. Přichystáme mísu, váhu, utěrku, plech s pečicím papírem, štětec na potírání a kuchyňskou váhu pro rozdělení těsta na prameny. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Recept krok za krokem:

Pokud budeme dělat ze sušeného droždí, jako jsem dělala teď já, všechny ingredience smícháme dohromady a rukou vypracujeme těsto, které se nelepí ani na ruku ani na okraje mísy a mělo by dělat tzv. puchýřky. (Pokud z čerstvého droždí, mouku nasypeme do mísy, do ní uděláme důlek, nasypeme cukr, nalijeme mléko a rozdrobíme kvasnice, promíchneme prstem a necháme vzejít cca 10 minut kvásek. Poté přidáme zbytek ingrediencí a opět vypracujeme těsto). Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1,5 hodiny kynout. Po vykynutí těsto zvážíme a rozdělíme podle toho, kolik budeme dělat pramenů. Já dělala ze šesti, tak jsem vydělila celkovou gramáž 6.

TADY DOPORUČUJI: Těsto po vykynutí zbytečně nijak neumačkávat, pouze rozdělit na díly a vyválet kousky na pletení. Jednotlivé prameny uválíme, aby byly stejně dlouhé, a začneme plést. Poté ji potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a necháme ještě cca 30 minut kynout na plechu. Pečeme zpočátku cca 7 minut na 200 °C a poté na 150 °C asi 30-35 minut. Záleží na troubě a na vašich zkušenostech s ní. Zkoušíme špejlí, aby těsto nelepilo. Máte-li raději tmavší kůrku, přidejte v posledních 5 minutách pečení stupně.

Suroviny

250 ml vlažného mléka
1/2 kvasnic (případně sušené, odpovídající množství půlce droždí)
140 g cukr krupice
2 vejce
400 g pol.mouka
270 g hl.mouka
citr.kůra
lžička rumu
špetka soli
125 g změklého másla
Kdo má rád, přidá rozinky (naložené v rumu), nebo oříšky atp.
vajíčko na potřeni

Nejnovější recepty

Dýňové lívance jsou dokonalým podzimním pokušením – nadýchané, voňavé a plné chuti dýně a koření. Skvěle se hodí k víkendové snídani nebo sladké svačině, a navíc jsou jednoduché na přípravu. Pokud máte doma zbytek pečené dýně nebo pyré, je to ideální příležitost, jak ho využít.

Tyto máslové šneky v muffinové formě jsou měkké, sladké a díky Nutelle nebo skořicovému cukru neodolatelné. Při podávání jsou ještě pokapané likérovou polevou a obalené ve vanilkovém cukru, což z nich dělá skutečnou sladkou bombu – ideální na víkend nebo sváteční pohoštění.

Tento domácí chléb z řeckého jogurtu je nadýchaný, vláčný a výživnější díky vyššímu obsahu bílkovin. Skvěle chutná samotný, s máslem nebo jako příloha k polévkám a pomazánkám. Navíc je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

Pojďte si s námi upéct velikonoční jidáše - tradiční dobrota mající tvar provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Dnes jsou ale hlavně symbolem štěstí do nového jara! Pečou se na Zelený čtvrtek a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé a potírané medem. Ten, kdo je ochutná, bude celý rok chráněný před zlem!

Nadýchané těsto, pistáciová náplň a lahodná krémová poleva z bílé čokolády a pistácií je naprosto dokonalá kombinace! Navíc recept je tak jednoduchý, že ho zvládne každý. 💚

Tyto houskové růžičky jsou nejen krásné na pohled, ale i jemné a nadýchané na skus. Díky jednoduchému těstu s máslem a mlékem se skvěle hodí jako domácí pečivo k snídani, večeři nebo jako ozdobný doplněk slavnostní tabule.

Štola je tradiční vánoční pečivo, které pochází z Německa a je oblíbené po celé střední Evropě. Je plná sušeného ovoce, ořechů, koření a často i rumu, což jí dodává nezaměnitelnou chuť. Tato bohatá a vláčná sladká buchta je symbolem vánočního období a její příprava je skvělým způsobem, jak si užít kouzlo svátků.

Pšenično-žitný chléb je vynikající kombinací dvou druhů mouky, která dodává chlebu jedinečnou chuť a strukturu. Tento recept je ideální pro ty, kdo si chtějí doma upéct zdravější variantu chleba s jemně vláčným střídem a křupavou kůrkou.

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta, které si své místo našli i v českých domácnostech. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Jahody a tvaroh jsou skvělou kombinací. Vyzkoušejte pro tento jednoduchý letní závin, který nepotřebuje kynout a stihnete za pár minut.